Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doktor Nezih Onur Ermerak, dünyada en sık görülen kanser türleri arasında 9. sırada yer alan yemek borusu kanseri hakkında önemli uyarılarda bulundu. Ermerak, hastalığın geç bulgu ve şikayetlerle ortaya çıktığını vurgulayarak, hastaların sadece yüzde 25'ini diğer organlara sıçramadan erken evrede tespit edebildiklerini belirtti.

Artan yemek borusu kanseri vakalarına dikkat çeken Ermerak, hastalığın sinsi seyri nedeniyle erken evrede fark edilemediğini ve bu nedenle tedavi şansının düştüğünü ifade etti. Hastaların yutma güçlüğü, takılma hissi, istemsiz kilo kaybı, öksürük gibi semptomlarla karşılaşmaları durumunda derhal uzman bir sağlık merkezine başvurmaları gerektiğini belirten Ermerak, erken evrede yapılan teşhisin tedavi şansını artırdığını vurguladı.

Ermerak, yemek borusu kanserinin risk faktörlerini sigara, alkol tüketimi, aşırı sıcak içecekler ve belirli meslek gruplarında maruz kalınan etkenler olarak sıralayarak, hastaların bu risk faktörlerinden uzak durmalarını önerdi. Ayrıca, sağlıklı beslenme alışkanlıkları, sigara ve alkol kullanımından kaçınma, besinleri iyi çiğneme ve porsiyon kontrolü yapma gibi önlemlerin hastalığa karşı koruyucu olabileceğini söyledi.

Ermerak, günümüzde uygulanan cerrahi tedavilerin, kapalı ameliyatlar ve minimal invaziv yöntemlerle hastalara daha az travma sağlayacak şekilde gerçekleştirildiğini belirtti. Son olarak, 'Can boğazdan gelir' ilkesini hatırlatarak, yemek borusuna dikkat edilmesinin önemine vurgu yaptı.

Kaynak: İHA