Yargıtay'ın aldığı emsal karara göre artık düğün takıları, kime takılmışsa o kişinin mülkiyetinde olacak. Bu karar, çiftler arasında anlaşma olmadığı durumlarda örf ve adetlere göre değil, takılan kişiye göre belirlenmesine olanak tanıyor.

Bu mahalleler Dikkat! 10 saat süreyle sular kesilecek Bu mahalleler Dikkat! 10 saat süreyle sular kesilecek

Yazının İncelenmesi

Hürriyet yazarı Fulya Soybaş, Yargıtay'ın bu kararının gerekçelerini ele aldığı bir yazı kaleme aldı. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden Mesut Öcal da bu konudaki görüşlerini paylaştı. Öcal, kararın bazı eksiklikleri olabileceğini ancak genel anlamda olumlu bir adım olduğunu belirtti.

Değişen Toplumsal Dinamikler

Öcal'a göre, kadının toplumdaki konumu ve ekonomik değerlerde meydana gelen değişiklikler, aile yapısındaki evrimsel süreçler, düğünlerdeki takı geleneğinin amacının da değişmesi gibi faktörler, Yargıtay'ın kararında etkili oldu. Öcal, bu değişimin modern ve eşitlikçi bir yaklaşımı desteklediğini ifade etti.

Yeni İçtihat ve Paylaşım Kuralları

4 Nisan 2024 tarihinde alınan yeni içtihata göre ziynet eşyalarının paylaşımında şu kriterler geçerli olacak: 1- Var olan bir anlaşma öncelikli, 2- Anlaşma yoksa yerel örf ve adetler geçerli, 3- Her iki durumda da takılan ziynet eşyaları, takıldığı kişinin mülkiyetine geçecek.

Yargıtay, ayrıca ziynet eşyalarının kadına veya erkeğe özgü olup olmadığını da dikkate alacak. Öcal ise hediyelerin eşit şekilde bölüştürülmesi gerektiğini savunarak, kadına özgülenen takıların istisnai durumlar haricinde ortak olarak paylaşılması gerektiğini vurguladı.

Kaynak: Haber Merkezi