Hayvanların ilginç anatomisi ve vücut yapıları, doğanın sunduğu benzersiz özelliklerle doludur. İşte sıradışı detaylar!

Semender: Havayı Solungaçlarıyla Değil, Derilerinden Alır

Semenderlerin akciğeri olmadığı bilinir. Sudaki oksijeni solungaçlarıyla alan balıklardan farklı olarak, semenderler, ihtiyaç duydukları tüm havayı doğrudan kendi derilerinden alırlar.

Semender

Kars'ta 4 Büyüklüğünde Deprem Meydana Geldi Kars'ta 4 Büyüklüğünde Deprem Meydana Geldi

Yılan: Burun Değil, Isı Sensörüyle Avını Tespit Eder

Yılanların başlarının üstündeki çukur, yer burunları değildir. Avlarını geceleri bile tespit etmelerini sağlayan bir organları vardır, bu organ ısı sensörü görevi görerek sıcakkanlı hayvanları avlamalarını sağlar ancak bu bir burun değildir.

Yılan-5

Ornitenk: Zehirli Olmasına Rağmen Midesi Yok!

Hem ördek hem de su samuru özelliklerine sahip olan ornitenk, güçlü bir zehire sahiptir. Hayvanlar yedikleri besinleri bağırsaklarda işlemeden önce parçalara ayırmak için mideye ihtiyaç duyar ancak ornitenklerin bir midesi yoktur.

Ornitenk

Denizyıldızı: Kanı ve Akciğeri Yok!

Midelerini vücutlarının dışına iterek denizin dibindeki yiyecekleri alan denizyıldızları, daha sonra bu organı içeri çekerler. Kanı, dolaşım sistemi ve akciğeri olmayan bu canlılar, dış yüzeylerindeki girintili çıkıntılı yapısı sayesinde suyu içeriye pompalar ve bunu kan olarak kullanır.

Denizyıldızı

At: Safra Kesesi Olmayan Çimen Yiyenler

Vücudun yağları işlemesini sağlayan ve karaciğer tarafından üretilen safrayı depolayan safra kesesi, büyük miktarlarda et yiyen birçok yırtıcı hayvan için önemlidir. Ancak at gibi çimen yiyen hayvanlar, safra sıvısına ihtiyaç duymaz, bu yüzden safra keseleri yoktur.

At-1

Kedi ve Köpek: Ter Bezleri Yok!

Kedi ve köpekler dahil olmak üzere birçok yırtıcı hayvanın vücudunda ter bezleri yoktur. Köpekler, sıklıkla ağızlarını açarak derin nefes alır, bu sayede yemek yerken veya su içerken vücut ısısını dengeleyebilirler.

Kedi Ve Köpek

Yılan: İkinci Akciğerlerini Kaybetmiş

Yılanların bir akciğeri vardır. Evrim sürecinde yılanların organları, vücut şekillerine göre geliştiğinden ikinci akciğerleri için yer kalmamıştır. Soldaki akciğerleri zaman içerisinde çok küçüldüğünden işlevini tamamen yitirmiştir.

Piton Yılanını Sosyal Medyadan Satmaya Çalıştı! (4)

Örümcek: Adaptasyonla Gelen Körleşme

Laos mağarasında keşfedilen bir avcı örümcek türü olan sinopoda scurion, karanlık mağara habitatı nedeniyle avlanmak için vizyona ihtiyaç duymaz. Adaptasyon geçiren bu örümceğin gözleri yoktur.

Örümcek

Çenesi Olmayan Hayvanlar: Sürpriz Detaylar

Kedi gibi evcil hayvanların çenesi olduğu düşünülebilir ancak hiçbirinin çenesi yoktur. Çene kemiğinde aşağı doğru uzanan kemik çıkıntısı hiçbirinde bulunmaz. Doğrudan boyunlarına doğru uzanan ve alt kısmı yassı olan mandalla kemiğine sahiptirler.

Editör: Esra Köksal Tarı