Hazine ve Maliye Bakanlığı (Gelir İdaresi Başkanlığı) tarafından Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yeni düzenleme, vergi borçlarının şeffaflığını artırmayı ve vergi uyumunu teşvik etmeyi amaçlıyor.

FETÖ Elebaşı Gülen'in Arkasından Davullu Zurnalı Kutlama FETÖ Elebaşı Gülen'in Arkasından Davullu Zurnalı Kutlama

Yeni Düzenleme ile Ne Değişti?

Yayımlanan genel tebliğe göre, her bir vergi dairesine 5 milyon lira ve üzerinde borcu bulunan ya da bu tutarda kesinleşmiş vergi ve cezası bulunan mükelleflerin bilgileri açıklanacak. Bu listelerde, 31 Aralık 2023 itibarıyla vadesi geçmiş ve 30 Eylül 2024'e kadar ödenmemiş vergiler ile vergi incelemesi ya da takdir komisyonu kararları ile vergi ve ceza hesaplanan mükellefler yer alacak. Tarhiyatları 1 Haziran 2023 - 31 Mayıs 2024 arasında kesinleşen mükellefler bu kapsama girecek.

Liste Yayınlama Tarihleri

Türkiye genelindeki vergi dairelerinde borçlular listesi 15-31 Ekim 2024 tarihleri arasında açıklanacak. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet sitesinde ise bu liste 1-15 Kasım 2024 tarihlerinde yayımlanacak.

Hangi Mükellefler Kapsam Dışında Kalacak?

Belediye Kanunu kapsamındaki takas ve mahsuba başvuruları kabul edilen büyükşehir belediyeleri ve bağlı kuruluşlar ile sermayesinin yüzde 50'sinden fazlası büyükşehir belediyelerine ait şirketler, vadesi 31 Aralık 2004 ve öncesine rastlayan borçları ile Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun kapsamında yapılandırması devam eden alacakları açıklama kapsamına alınmayacak.

Ayrıca, 6 Şubat 2023’teki Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Elazığ, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye, Şanlıurfa ve Sivas'ın Gürün ilçesinde mücbir sebep kapsamındaki mükelleflerin vergi borçları da listeye dahil edilmeyecek.

Kaynak: Anadolu Ajansı