Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı, Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği'nde yaptığı değişiklikleri Resmi Gazete'de yayımlayarak yürürlüğe soktu. Yapılan değişikliklerle birlikte, tüketicilerin mal ve hizmet alımlarında banka ve finans kurumları aracılığıyla yapılan ödemelere dair sınırlar yeniden belirlendi. Yeni düzenleme, ticaretin ve işlemlerin dijitalleşen dünyasında önemli bir adım olarak dikkat çekiyor.
Tüketici ödemeleri için sınır yükseldi
Daha önce 7 bin TL olarak belirlenen sınır, yeni düzenlemeyle birlikte 30 bin TL'ye çıkarıldı. Yani, 30 bin TL'yi aşan mal veya hizmet alımlarında, ödemelerin banka ve finans kurumları aracılığıyla yapılması zorunlu hale getirildi.
Yabancılarla ilgili işlemler
Yabancıların ve Türkiye ikameti olmayan kişilerle yapılan işlemler de değişiklik kapsamına alındı. Vergi Usul Kanunu'nda yapılan yeni düzenlemeler, özellikle yabancılarla yapılan ticari işlemlerde ödemelerin aracı finansal kurumlar aracılığıyla yapılmasını zorunlu hale getiriyor. Artık, bu tür işlemlerde ödeme yapılırken, mükellef olmayan kişiler de dahil olmak üzere, ödeme ve tahsilatlar mutlaka finansal kurumlar tarafından yapılacak.
Pasaport numarası şartı ve faturalarla ilgili değişiklikler
Bir diğer dikkat çeken düzenleme, yabancıların veya Türkiye ikameti olmayan kişilerin pasaport numaralarının faturada yer alması gerektiği hususunda yapılan değişiklik oldu. Yeni düzenleme ile pasaport numarasının faturada yazılması şartı devam etmekle birlikte, daha önce gerekli olan pasaport fotokopisinin faturaya eklenmesi zorunluluğu kaldırıldı.
Tahsilat işlemleri de değişti
Yapılan düzenlemede bir diğer önemli değişiklik, tahsilat işlemlerine ilişkin oldu. Önceden, tahsil edilen tutarların aracı finansal kurumlara yatırılmasının, tahsilatı takip eden ilk iş günü sonuna kadar yapılması zorunluydu. Ancak yeni düzenleme ile bu zorunluluk kaldırıldı. Bu sayede ticaret yapanlar için ödeme süreçleri daha esnek hale getirildi.