Eğitim yılının ilk zilinin çalmasıyla veliler için okula hazırlık maratonu yeniden başladı. Antalya Servisçiler Odası Başkanı Süleyman Şahin, yapılan Ulaşım Koordinasyon Merkezi’nin (UKOME) 18 Ağustos’taki toplantı kararını sosyal medya hesabından "UKOME toplantısında devlet okullarına yüzde 70, özel okullara yüzde 80 zam yapılmıştır” şeklinde açıklamıştı. Antalya Büyükşehir Belediyesi, özel ve devlet okullarındaki servis ücretleri tarifesini sayfasında paylaştı.

Devlet okullarında 0-3 kilometre arasındaki mesafe için servis ücreti bin 60 TL olarak belirlenirken aynı mesafeye özel okullarda bin 420 TL talep edildi. Birbirine yakın olan tutarlarda devlet okullarının servis ücretleri özel okullarla adeta yarış haline girdiği görüldü. Öğrenci Veli Derneği (Veli-Der) Antalya Şube Başkanı Tülin Şahin, “Derinleşen yoksulluk velilerin belini bükerken, akaryakıta gelen zamlardan dolayı servis ücretlerinde de ciddi bir artış yaşanıyor” dedi.

tülin koç

BAŞA BAŞ GİDİYOR

UKOME Genel Kurulu, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı Tuncay Sarıhan Başkanlığında 18 Ağustos’ta yapılan olağanüstü toplantıda okulların servis ücretleri konuşuldu. Servisçiler Odası Başkanı Süleyman Şahin, UKOME toplantısından çıkan karara göre devlet okullarında servis ücretlerine yüzde 70, özel okullarda ise yüzde 80 zam yapıldığını duyurdu. Antalya Büyükşehir Belediyesi, 2023-2024 eğitim ve öğretim yılı için belirlenmiş servis ücreti tarifesini sayfasında paylaştı.

Katma Değer Vergisi (KDV) dahilinde devlet okullarında 0-3 kilometre bin 60 TL, 3-6 kilometre bin 90 TL, 6-9 kilometre bin 160 TL, 9-13 kilometre için de bin 190 TL servis ücreti tarifesi uygulandı. Özel okullar için de 0-3 kilometre bin 420 TL, 3-6 kilometre bin 460 TL, 6-9 kilometre arası için bin 530 TL, 9-12 kilometre bin 620 TL ve 12-15 kilometre arası için bin 670 TL’lik bir servis ücreti tarifesi oluşturuldu.

okul-servisi-aa-1637214

EN İYİ OKUL EVE YAKIN OKULDUR

Derinleşen yoksulluk velilerin belini büktüğünü ve akaryakıta gelen zamlardan dolayı servis ücretlerinde de ciddi bir artış yaşandığını ifade eden Tülin Koç “Veliler okul maliyetlerini ve çocuklarının temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanıyor. Yoksulluğu derin bir şekilde hissettiğimiz bu süreçte çocuklarımızın ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanırken servis ücretlerine yüzde 70- 80 fahiş zam yapılması aileleri ciddi anlamda etkiliyor. En iyi okul, çocuklarımızın yürüyerek gidebildiği en yakın okuldur. Son zamanlarda Antalya’da dahil tüm Türkiye çapında birçok okul projesi varken, o okul projelerinin hepsi ödenek eksikliğinden dolayı ‘ödeyemiyoruz’ denilerek iptal edildi. Öğrenci sayıları artıyor ama okul yapımları şu an da her yıl biraz daha geriye düşüyor. Köy okulları kapatıldı. Birçok okul imam hatip okulların dönüştürüldü, ihaleler iptal edildi” dedi.

SU BİLE PAHALI

Servis fiyatlarındaki fahiş artışı eleştiren Tülin Koç “Bu fiyatlarla, asgari ücretli iki ebeveynin çalıştığını düşünün. Bunu karşılamaları mümkün değil. Dolayısıyla veliler büyük bir mağduriyet yaşıyor. Aileler mutfak ihtiyaçlarını bile zor giderirken, çocukların su ihtiyaçları dahi problem haline geldi. Düşünün bir çocuk günde 5 lira su içtiğinde, yarım litresi 10 TL’ye tekabül ediyor. Aileler bunu karşılayamaz durumdalar. Yemek imkanları zaten yok. Üzerine servis ücretlerinin bu kadar yükselmesinin kabul edilir bir yanı yok. Artık veliler isyanda” dedi.

koç

MEB LGS Sınavı İçin Yeni Örnek Soruları Erişime Açtı MEB LGS Sınavı İçin Yeni Örnek Soruları Erişime Açtı

FARKLI KURUMLARA AKTARILAN BÜTÇE EĞİTİME AKTARILMALIDIR

Tülin Koç “Laik Bilimsel ve Kamusal Eğitim kapsamında ücretsiz okul yemeği ,ücretsiz içme suyu taleplerimiz vardı .Bunlar karşılanmadığı gibi ulaşım ve servislere gelen zamların kabul edilebilir hiçbir yanı yok. Bakanlık ve yerel yönetimler velilerin bu talebini yerine getirecek politikalar oluşturmalıdır. Bu koşullarda artık aileler çocuklarını okula gönderemez konuma geldi. Son yıllarda yaşanan okul terkleri artık tehlikeli bir noktaya geldi. Ülkenin geleceği, sağlıklı bir toplum ve çocuklarımızın geleceği için acil olarak bu sorunlar çözülmelidir. Farklı kurumlara aktarılan bütçe eğitime aktarılmalıdır” dedi.

13 KİLOMETRE ÜZERİNDEKİ HER KİLOMETRE 8.50 TL

Ücret tarifesi ile hem devlet hem de özel okullarda uygulanacak şartlar arasında Eğitim yılında 180 gün iş günü hesap edilerek belirlenen servis ücretleri tarifesinde 13 kilometre üzerindeki her kilometre için 8.50 TL ilaveye karar verildiği maddesi yer aldı. Ücretler yıllık 180 iş günü üzerinden resmî tatiller, ara tatiller ve sömestr tatilleri de hesaplandı. Eylül- Mayıs tarihleri arasında 9 eşit taksitle veya yıllık olarak peşin olarak velilere ödeme imkânı sağlandı. Servis güzergâhındaki mahallede, öğrenci sayısı 5 kişinin altına düştüğü takdirde ücretler tarife fiyatının yüzde 50’sini aşmamak kaydıyla pazarlığa tabi tutulma imkânı sağladı. Bu tarifelerde belirtilen ücretler resmi (kamu) eğitim kurumlarında hizmet veren okul servis araçları için bağlayıcı olup, belirlenen ücretlere uymayanlara ilgili mevzuat ve yönetmelikler kapsamında cezai işlemler uygulanmasına karar verildi.


okul-servisi-aa-1637214

REHBER PERSONELE AYLIK 400 TL

Ücret tarifesi ile uyulacak şartlar arasında okul idaresi ve okul aile birliklerinin tarife üzerinden herhangi bir tasarrufta bulunulamayacağı maddesi yer aldı. “Okul Servis Araçları Hizmet Yönetmeliği”nin ilgili maddeleri gereği servis araçlarında rehber personel bulundurulması zorunlu hallerde rehber personel ücreti aylık 400 TL’yi geçemeyeceğinin altı çizildi.

Editör: Kamer Durdu