Arda KIR
Muratpaşa ilçesinde 1980 yılından itibaren 8 mahallenin tamamını ve 2 mahallenin belli bölümlerini kapsayan imar sorunu hakkında dava süreçleri süregelmişti. Kırcami’de son olarak üst ölçekli 5 binlik ve 25 binlik planların davası ile ilgili bir sonuç çıkmazken 35 bin mülk sahibi olumlu bir haber bekliyor. Muratpaşa Belediyesi’nin önünde mahkeme kararını beklemek ve yeni parselasyon çalışması yapmak gibi iki seçenek bulunduğu kaydedilirken Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası (HKMO) Antalya Şube Başkanı Okan Hançer, “Mahkeme kararı beklenmeli” dedi.
HKMO Antalya Şube Başkanı Okan Hançer, “Öncelikle imar planları, parselasyon planları ve uygulama imar planları da dahil olmak üzere ruhsatlı olarak yapı yapılabilmesi için arsa üretme amacı taşır. Herhangi bir asaya yapı yapılabilmesi için orada bir imar planı ve parselasyon planının tescillenmesi gerekiyor. İmar uygulamalarının amacı yasal yapı yapabilmektir. Yapılaşmaya uygun arsa üretmek belediyelerinin görevlerinden biridir. Bu nedenle de imar uygulamaları ve parselasyon işlemleri belediyelerce yürütülür” bilgisini aktardı.
“OLUMSUZ SONUÇLANIRSA PARSELASYONUN DAYANAĞI KALMIYOR”
Başkan Okan Hançer, “Kırcami’ye gelindiğinde son günlerde parselasyon planlarının konuşulduğunu görüyoruz. Parselasyon planları 1/1000 ölçekli uygulama imar planlarına esas olarak yapılır ve bunun 1/5000 ve 1/ 25000’lik üst planları da vardır. Bu planlar kesinleştikçe en son aşamada uygulama imar planı ve parselasyon planı yapılır. Şu an parselasyon planı ile ilgili 30-35 tane dava var. Bunlarla ilgili de kısmen de iptal kararları var. Uygulamanın tamamını etkileyen iptal kararları var. Burada önemli olan nokta şu an da 25 binlik ve 5 binlik planla ilgili bir dava var ve bu davanın henüz kararı açıklanmadı. Burada iki ihtimal var bu planlar yargı tarafından ya iptal olur ya da onaylanıp aynı planlar geçerli olup devam edilebilir. Eğer üst ölçekli 25 bin ve 5 binlik planlar iptal olursa onun dayanağı olan alt ölçekteki parselasyon planlarının hiçbir hükmü kalmıyor. Parselasyon planları boşa düşmüş oluyor. Üst ölçekli planlar için olumsuz bir karar gelirse alt ölçekteki parselasyon planlarının dayanağı kalmıyor. Yeniden plan yapılması gerekiyor. Burada bir çözüm konuşuyorsa parselasyondan önce ilk yapılacak işlem dayanağı olan üst ölçek planların dava sürecinin hızlandırılıp karara bağlanmasıdır. Ondan sonra alt ölçekteki binlik ve parselasyonlarında net bir şekilde sonuçlandırılıp tescilinin yapılıp teknik konuda işlemin bitirilmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.
HEM PLAN HEM PARSELASYON DAVALIK
Başkan Hançer, “Burada iki ayrı dava var birisi parselasyonlarla ilgili dava diğeri ise planla ilgili dava. Plana açılan davalar imar planlarında Anayasa hükmünde olduğu için planla ilgili dava olumsuz gelirse parselasyonun hiçbir hükmü kalmıyor. Parselasyonla ilgili bir çözüm konuşmadan önce üst ölçekteki plan davalarının kararının alınması gerekiyor. Muratpaşa Belediyesi parselasyonla ilgili herhangi bir adım atmadan üst ölçekteki plan davalarının kesinleşmesini beklemeli. Dava sonucu netleştikten sonra o davanın sonucuna göre parselasyonu şekillendirilmeli. Davanın sonucu parselasyonu belirleyecek. Parselasyonun nasıl yapılacağına karar vermek için üst ölçekli planların dava sürecinin hızlandırılması gerekiyor. Şu an parselasyonla ilgili bir karar vermeden önce üst ölçekli planların dava sonucunun netleşmesi beklenmeli” dedi.