Antalya'da Son 1 Hafta Asayiş Uygulamaların 197 Kişi Tutuklandı Antalya'da Son 1 Hafta Asayiş Uygulamaların 197 Kişi Tutuklandı

Öğrenci Veli Derneği (VELİ-DER) Antalya Şubesi, Türkiye'de eğitimin karşı karşıya olduğu ciddi sorunlara dikkat çekti. Dernek, laik, kamusal ve bilimsel eğitim hakkının giderek yok edildiğini belirterek, “Ülkemiz tarihinin en büyük eğitim tahribatı yaşanıyor” ifadelerini kullandı.

VELİ-DER’in açıklamalarında, eğitim politikalarının sürekli değiştiğine vurgu yapılarak, bu değişikliklerin eğitime erişimde büyük eşitsizlikler yarattığı ve çocukların geleceğini tehlikeye attığı belirtildi.

OKUL TERKLERİ KORKUTUCU SEVİYEDE

Derneğin paylaştığı verilere göre, 2023-2024 eğitim-öğretim yılında örgün eğitim dışına çıkan öğrenci sayısı 1 milyon 578 bin 941’e ulaştı. Özellikle 14-17 yaş aralığındaki çocukların eğitimden koptuğu belirtilirken, yoksulluk, çocuk işçiliği ve erken yaşta evlilikler gibi sebeplerin temel faktörler olduğu vurgulandı.

Rapora göre, eğitimden en fazla kopuşun yaşandığı iller arasında Siirt, Bitlis ve Ağrı başı çekerken, her üç kız çocuğundan birinin eğitim dışında kaldığı ifade edildi.

ÜCRETSİZ OKUL YEMEĞİ VE SU TALEBİ

Açıklamada, çocukların eğitimden kopmasını engellemek için ücretsiz okul yemeği ve ücretsiz temiz içme suyu sağlanması gerektiği belirtildi. “Okul yemeği programları çocukların akademik başarısını artırır ve okul terklerini azaltır” denilirken, bu uygulamanın birçok ülkede başarıyla uygulandığına dikkat çekildi.

VELİ-DER, eğitimdeki yoksulluğun çocukların gelişimini olumsuz etkilediğini belirterek, çocukların sağlıklı beslenme haklarının sağlanması için acil adımlar atılması gerektiğini ifade etti.

EĞİTİME YETERSİZ BÜTÇE AYRILIYOR

Dernek, 2025 MEB bütçesinin eğitimin temel sorunlarını çözmeye yetmeyeceğini ve eğitime ayrılan kaynağın giderek azaldığını belirtti. Açıklamada, eğitim harcamalarının büyük bir kısmının öğretmen maaşlarına ayrıldığı, ancak altyapı ve diğer gereksinimlere yeterli kaynak ayrılmadığı ifade edildi.

VELİ-DER, BM Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri'ne göre eğitime kamu harcamalarının en az %15-20’sinin ayrılması gerektiğini, ancak Türkiye’de bu oranın sadece %9,9 olduğunu vurguladı.

İKİLİ EĞİTİM SORUNU DEVAM EDİYOR

Türkiye'de uzun yıllardır çözülmeyen bir diğer sorun ise ikili eğitim sistemi. Dernek, MEB'in tam gün eğitim sözü vermesine rağmen hala çok sayıda okulda sabah-akşam eğitim modelinin sürdüğünü belirtti. Açıklamaya göre, ilkokul öğrencilerinin %42,5’i, ortaokul öğrencilerinin %35,6’sı ikili eğitimle devam ediyor.

OKULLARDA GÜVENLİK VE TEMİZLİK SORUNLARI

VELİ-DER, tasarruf gerekçesiyle okullarda güvenlik ve temizlik personeli eksikliğine dikkat çekerek, bu hizmetlerin iş güvencesi olmadan sürdürüldüğünü belirtti. Özellikle deprem bölgesindeki okullarda yeterli hizmetin sağlanamadığına işaret eden dernek, “Tasarruf gerekçesiyle çocuklarımızın eğitim hakkı yok sayılamaz” dedi.

ZORUNLU İMAM HATİPLEŞTİRME POLİTİKALARINA SON VERİLMELİ

Dernek, hükümetin zorunlu imam hatipleştirme ve meslek liselerine yönlendirme politikalarının öğrencilerin akademik başarılarını olumsuz etkilediğini savundu. Açıklamada, imam hatip liselerinin doluluk oranlarının düşük olduğu ve çocukların zorunlu olarak bu okullara yönlendirildiği belirtildi.

ÖĞRETMEN ATAMALARI YETERSİZ

Açıklamada, öğretmen eksikliği sorununa da değinilerek, en az 100 bin öğretmen ataması yapılması gerektiği ifade edildi. Ücretli ve sözleşmeli öğretmenlik uygulamasının güvencesiz çalışmayı artırdığına dikkat çekildi ve “Her öğretmen insanca yaşam koşullarına sahip olmalıdır” denildi.

ÇAĞRI: "LAİK, KAMUSAL EĞİTİM İÇİN BİRLİKTE MÜCADELE"

VELİ-DER, laik ve kamusal eğitim hakkının savunulması için tüm velileri mücadeleye davet etti. Dernek, eğitim politikalarının çocukların geleceğini tehdit ettiğini belirterek, kamusal eğitime sahip çıkılması gerektiğini vurguladı.

Kaynak: Haber Merkezi