Çankırı'nın Kızılırmak ilçesinde yetiştirilen on dilim kavun ve Kızılırmak Nehri'nde avlanan yayın balığı bir araya getirilerek 'kaymakam dolması' adlı yeni bir lezzet ortaya çıkarıldı. Bu özel yemeğin adı, Türkiye genelinde bilinen 'vali kebabı'ndan esinlenilerek 'kaymakam dolması' olarak belirlendi.
Vali kebabı esintili kaymakam dolması nasıl yapılır? Çankırı Kaymakam dolması tarifi
İlçede yaklaşık 20 bin dekarda yetiştirilen meşhur kavun ve 35 bin dekar arazide yetiştirilen pirinç kullanılarak, geçmişte saray mutfaklarında hazırlanan kavun dolmasından esinlenildi. Kavun, içi boşaltılarak, pişirilmiş badem ve kuş üzümü ile hazırlanan iç pilavla dolduruldu. Üzerine, pişirilmiş yayın balığı etleri eklenerek fırınlandı.
Kaymakam Tanıttı
Kızılırmak Kaymakamı Bilal Çitil, ilçede 400 çiftçi tarafından 20 bin dekar alanda kavun üretimi yapıldığını belirtti. Kavun ve pirinç kullanılarak hazırlanan kaymakam dolması, ilçenin tanıtımına katkıda bulunmayı hedefliyor. Çitil ayrıca, israfı önlemek amacıyla kavunun artan kısmıyla kavun muhallebisi de yaptıklarını ifade etti.
Yayın Balığı ve Turizm Projeleri
Çitil, ilçede 2 metreyi bulan yayın balıkları bulunduğunu belirterek, bu balıkları yakalayan vatandaşlara cumhuriyet altını ödülü verecekleri bir kampanya düzenleyeceklerini açıkladı. Ayrıca, ilçedeki restoranlarda ve öğretmenevinde kaymakam dolmasını tatma imkanı sağlanacak.