Antalya  Valisi Münir Karaloğlu, Akdeniz'de nesli tehlike altındaki türler deniz kaplumbağaları, orfoz, deniz atı ve deniz minareleriyle ilgili 'koruyalım' çağrısında bulundu.

 

Antalya Valisi Münir Karaloğlu, Akdeniz başta olmak üzere Türkiye'nin diğer denizlerinde de bazıları görülebilen 4 canlı türüyle ilgili nesillerinin tehlike altında olduğuna dikkat çekerek, korunması ve gelecek nesillere aktarılması yönünde çağrıda bulundu. Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği'nin (IUCN) kırmızı listesindeki deniz kaplumbağaları, deniz atı, orfoz ve deniz minarelerine ilişkin Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Cengiz Deval, türlerin yaşam alanları ve popülasyonlarıyla ilgili bilgiler verdi.

 

Akdeniz'de 5 deniz kaplumbağası türü bulunduğunu belirten Prof. Dr. Mehmet Cengiz Deval, bunlardan sadece iribaş deniz kaplumbağası (caretta caretta) ve yeşil deniz kaplumbağasının (Chelonia mydas) Türkiye kumsallarına yuva yaptığını söyledi. Akdeniz'de sadece 2 bin ergin dişi caretta caretta ve 500 yeşil deniz kaplumbağası bulunduğunu belirten Prof. Dr. Deval, caretta carettaların yüzde 40'ı, Yeşil deniz kaplumbağanın ise tamamının Türkiye kumsallarına yuva yaptıklarının tahmin edildiğini açıkladı.

 

Prof. Dr. Deval, caretta caretta yuvalarının yüzde 70'inin Antalya kumsallarında, yeşil deniz kaplumbağası yuvalarının yüzde 99'unun Mersin- Hatay kumsallarında bulunduğuna dikkati çekti.

 

AÜ Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Deval, Türkiye sularında Marmara, Ege ve Akdeniz'de dağılım gösteren orfozların, IUCN tarafından yayınlanan kırmızı listede 2004'ten beri tehlike altında (Endangered- EN) olarak belirtildiğini kaydetti.

 

Bir balık türü olan deniz atının (Hippocampus hippocampus) genellikle sığ kıyılarda yaşamakla birlikte (1-20 m) daha derin sularda (maksimum 60 m) da bulunabildiğine işaret eden Prof. Dr. Deval, karından bacaklı deniz salyangozu türleri olan deniz minarelerinin sığ suların yumuşak zeminlerinde yaşadıklarını dile getirdi. DHA

 

 

Editör: TE Bilisim