Fransız klinik immünoloji profesörü Jean-Daniel Lelievre ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, "M çiçeği virüsü" hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Lelievre, insanların yeni salgınların muhtemelen "ufukta" olduğunu bilmesine rağmen eski yaşam tarzlarına dönmelerinin tehlikeli olduğunu belirtti.
Lelievre, insanların doğal yaşam ortamlarıyla temas halindeyken bazı patojenlerin kendilerine çekileceğini vurguladı. Çevreyi ve doğal yaşamı tahrip eden insanların, virüslerin adaptasyon sürecini hızlandırdığını söyledi. HIV'in Afrika'dan dünyaya yayılmasının bu duruma örnek teşkil ettiğini belirtti.
Çevresel Değişim ve Salgın Önlemleri
Lelievre, çevresel değişiklikler yapılmadan salgınların tekrar edeceğini ifade etti. Aşı ve strateji geliştirebileceğimizi, ancak çevreyi değiştirmediğimiz sürece sorunların devam edeceğini söyledi. Ayrıca, siyasetin salgınlara yeterince hazırlıklı olmadığını savundu.
İnsan Açgözlülüğü ve Doğanın Dengesizliği
Prof. Dr. Ceyhan, virüslerin ana konaklarının her zaman "vahşi hayvanlar" olduğunu belirtti. İnsanların bu hayvanlara müdahale etmesiyle virüslerin insanlar arasında salgın haline gelebileceğini ifade etti. Ceyhan, "Doğaya zarar veren insan açgözlülüğü, salgın olarak geri dönüyor" dedi.
Salgına Hazırlık ve Uluslararası İşbirliği
Ceyhan, Kovid-19'dan çıkarılması gereken dersin, salgınlara karşı genel olarak hazırlıklı olma zihniyetinin geliştirilmesi gerektiği olduğunu vurguladı. Devletlerin salgın sonrası ortak önlemler almaya ve laboratuvar çalışmalarını merkezileştirmeye karar verdiklerini ancak finansman yetersizliği nedeniyle bu planların gerçekleşmediğini aktardı. Ayrıca, Kongo Demokratik Cumhuriyeti gibi ülkelere yardım edilmesi gerektiğini ifade etti.