Türkiye’de son dönemde yaşanan enflasyon ve dolar kuru artışı, inşaat sektöründe girdi maliyetlerini yükselterek konut alımını zorlaştırdı. Elfi Gayrimenkul Kurucusu ve Broker’ı Özkan Aydemir, “Konut fiyatları pandemiyle birlikte düşen faizler ve para politikası nedeniyle hızla arttı. Ancak son zamanlarda faiz artırımları, inşaat ve arsa maliyetlerindeki yükselişler ve enflasyon baskısı konut satışlarını düşürdü” diye konuştu.
Konut finansmanına erişim zorluğu: Aydemir, “Türkiye’de konut kredisi faiz oranları yüzde 0,64’ten yüzde 3,39’a çıktı” dedi. “Örneğin, yüzde 0,64’ten 1 milyon kredi kullanan bir kişi aylık 11 bin 964 lira öderken, toplamda 1 milyon 435 bin lira geri ödüyordu. Şimdi ise yüzde 3,39’tan hesapladığımızda aylık ödeme 34 bin 532 lira, toplam ödeme ise 4 milyon 143 bin 800 lira oluyor. Konut fiyatlarının son bir yılda yüzde 100’ün üzerinde artması orta gelirli vatandaşların konut sahibi olmasını daha da güçleştirdi” ifadelerini kullandı.
Konut arzı ve talebi dengesizliği: Aydemir, “Büyükşehirlerde konut talebi arzı karşılayamaz duruma geldi” dedi. “Bu durum fiyatları yukarı çekiyor. Gelecek yıllarda büyük daireler yerini daha küçük ve kullanışlı dairelere bırakacak. Ayrıca son dönemde site aidatlarının artması ve kira seviyesine yaklaşması sosyal donatılı sitelere olan ilgiyi azalttı” diye ekledi.
Konut projelerindeki satışların yavaşlaması: Aydemir, "Fiyatlardaki artış ve ödeme araçlarının azalması nedeniyle temelden veya inşaat halindeki konut projelerindeki satışların yavaşlayacağını söyledi. “Satıcı piyasasından alıcının fiyat belirlediği bir sürece girdik. Firmaların son yıllarda fiyatların çok artması ve konut finansmanına erişimin zorlaşması nedeniyle şirket içi vade yapmaları, 2. el daire, araç veya arsa takaslarını kabul etmeleri gerektiğini düşünüyoruz.
Sektörde daralmanın hissedildiği bir dönemdeyiz. Nüfus artışı, göçler, boşanma ve evlenme oranlarına bakarsak konut arzının yetersiz olduğunu görüyoruz. Yeni imar bölgelerinin açılmaması, mevcut imarlı bölgelerde altyapı çalışmalarının yapılamaması, inşaat ve arsa maliyetlerinin sürekli artması fiyatların çok yükselmesine neden oldu. Fiyatlardaki artışlar vatandaşları kaçak yapılaşma, hobi bahçeleri, tiny house gibi alternatiflere yönlendirdi” dedi.