Atatürk Devlet Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Kasım Göktaş, temini kolay olduğu için Antalya’da son 6 ayda çocuklarda ve gençlerde uyuşturucu kullanımının arttığını, madde bağımlılığı ile birlikte çocukların ve gençlerin ruh sağlığının ciddi biçimde bozulduğunu söyledi..
ÇEVRE VE ARKADAŞ ETKİSİYLE BAŞLANIYOR
Başta bonzai olmak üzere uyuşturucu madde kullanmada çevrenin ve arkadaş gurubunun en önemli etken olduğunu vurgulayan Dr. Kasım Göktaş, “Keyif verici olarak da bilinen uyuşturucu madde kullanımı Büyükşehirlerde daha fazla oluyor. İşsizlik, okul ve arkadaş çevresindeki sorunlar nedeniyle gençler gittiği yerlere uyum sağlayamıyor. Uyku bozukluğu olanlar uyku düzenini sağlamak düşüncesiyle uyuşturucu madde kullanıyor. Oysa uyuşturucuların olumlu bir etkisi yok, yalancı bir etki yaratıyor, zamanla da madde bağımlılığı ortaya çıkıyor” dedi..
Atatürk Devlet Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Kasım Göktaş, Antalya’da son yıllarda madde kullanımından kaynaklanan ruhsal hastalıklar nedeniyle sağlık kurumlarına gelenlerin sayısında büyük orana artış olduğunu; acil önlemlerin devreye girmemesi durumunda bu sayının daha da artacağını, çocukların ve gençlerin ruh sağlıklarının madde kullanımına bağlı olarak ciddi biçimde tehdit altında olduğunu söyledi.
AKRAN VE ÇEVRE ETKİSİ
Uyuşturucu madde kullanımına başlama sebepleri arasında arkadaş ve çevrenin önemli bir faktör olduğunu ifada eden Dr. Kasım Göktaş,’’İnsanlar genelde kötü şeyleri tek başına yapmak istemez. Madde kullanımında mutlaka akran ve çevre etkisi vardır. Bugün en basit olarak görülen alkol ve sigara kullanıma başlamasında bile akran ve çevre etkisi vardı. Halk arasında kullanılan kötü arkadaş kurbanı oldu ifadesi doğru” diye konuştu.
EKONOMİK VE FİZİKİ ŞARTLAR ÇOK ÖNEMLİ
Madde bağımlılığı tedavilerinin çoğunda tam sonuç elde edilemediğine değinen Dr. Kasım Göktaş :’Ne yazık ki çoğu hastaların çok iyi tedavi olma gibi şansları da yok. Bu tür hastalıklar da hastayı yatırıyoruz tedavi ediyoruz. Hastaların çoğu tedaviden sonra belli bir süre uyuşturucu madden uzak kalıyor. Sonra yeniden madde kullanmaya başlıyor. Madde tedavisinde hastanelerde yoksunluk ve kriz tedavisi yapılıyor. Daha sonra da rehabilitasyon tedavisi uygulanıyor. Bunu da ailenin ekonomik, fiziki şartları tam elvermediği için ya da çocuk aynı ortamında kalmaya devam ettiği için bir süre sonra yeniden madde kullanımına başlamış oluyor’’ dedi.
AİLELER SONUNA KADAR DESTEK OLAMLI
Madde bağımlısı olan gençlerin ailelerine önerilerde bulunan Göktaş,’’Gençlerde madde kullanımının artması durumunda ailelerin dikkati davranması gerekiyor. Bazı ailelerin çabası olumlu sonuç veriyor ve tedavi başarı ile tamamlanıyor. Aileler madde bağımlılığı tedavisinden tam sonuç almak için çocuklarının arkadaş çevresini düzenlemeliler. Yeni bir iş, aktivite ve uğraş alanı bulmalılar. Maddeye ulaşılabilirliğini engellemeye çalışmalılar. Yasal olmayan bir maddeye ulaşılabilirlik ne kadar kolay olursa o kadar çok kullanım da olur’’dedi. DENİZ TOPKAYA