30 Ağustos Zafer Bayramı, ülkemizin ulusal mücadelesinin ve Büyük Taarruz’un zaferle taçlandığı özel bir gün olarak anılmaktadır. Bu önemli günde, Türkiye’nin önde gelen bilim insanlarından Prof. Dr. Celal Şengör, Demre’de düzenlenecek özel bir söyleşi ile bayramı kutlayacak.

Prof. Dr. Celal Şengör’ün gerçekleştireceği bu özel konuşma, bilim ve jeoloji alanındaki derin bilgisiyle ilham verici olacak. Bilim dünyasının önemli ismi olan Şengör’ün, bu anlamlı günde yapacağı konuşma, katılımcılara hem bilgilendirici hem de motive edici bir deneyim sunacak.

97B0A784 43Ad 4510 Bd1A Fbbbbd9Dd973

Elazığ Belediyesi 5. Kitap Fuarı Kapılarını Coşkuyla Açtı Elazığ Belediyesi 5. Kitap Fuarı Kapılarını Coşkuyla Açtı

Celal Şengör Kimdir? Türk Bilim Dünyasının Önde Gelen İsimlerinden Biri

Celal Şengör, 24 Mart 1955 tarihinde İstanbul’da doğmuştur. Eğitim hayatına Robert Academy'de başlayarak 1973 yılında mezun olmuştur. 1978 yılında State University of New York at Albany’den jeoloji bölümünden mezun olduktan sonra, 1979 yılında master, 1982 yılında ise aynı üniversiteden doktora derecesi almıştır. 1981 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Maden Fakültesi Genel Jeoloji Kürsüsü’nde asistan olarak görev yapmaya başlamıştır.

E 5248 4

Ödüller ve Akademik Başarılar

Celal Şengör, bilimsel kariyerinde birçok ödül ve unvan kazanmıştır. 1984 yılında Londra Jeoloji Cemiyeti'nin 'Başkanlık Ödülü'nü ve 1986’da TÜBİTAK’ın Bilim Ödülü’nü kazanmıştır. Aynı yıl İTÜ Maden Fakültesi Genel Jeoloji Anabilim Dalı’nda doçent olarak atanmış, 1988’de ise Neuchâtel Üniversitesi Fen Fakültesi tarafından şeref bilim doktoru unvanı ile ödüllendirilmiştir.

1990 yılında Academia Europaea’ya ilk Türk üye olarak seçilen Şengör, aynı yıl Avusturya Jeoloji Servisi'nin muhabir üyesi olmuş ve 1991 yılında Avusturya Jeoloji Derneği'nin şeref üyesi olarak kabul edilmiştir. Ayrıca 1991 yılında Kültür Bakanlığı’nın Bilgi Çağı Ödülü’nü kazanmıştır. 1992 yılında İTÜ Maden Fakültesi Genel Jeoloji Anabilim Dalı’nda profesörlüğe yükseltilmiştir.

5A991E88D3806C2Fbcd566Ae

Uluslararası Tanınma ve Ödüller

Celal Şengör, 1993 yılında Türkiye Bilimler Akademisi'nin kurucu üyesi olarak seçilmiş, aynı yıl Akademi konseyine ve TÜBİTAK Bilim Kurulu üyeliğine atanmıştır. 1994 yılında Rusya Doğa Bilimleri Akademisi üyeliğine, Fransız ve Amerikan Jeoloji Dernekleri şeref üyeliğine seçilmiş ve Fransız Fizik Cemiyeti ve École Normale Supérieure Vakfı tarafından Rammal Madalyası ile ödüllendirilmiştir. 1997 yılında Fransız Bilimler Akademisi tarafından yerbilimleri dalında Lutaud Ödülü ile onurlandırılmıştır.

1998 Mayıs ayında Collège de France'da misafir profesör olarak görev yapmış, burada 'XIX. yüzyılda tektoniğin gelişmesine Fransız jeologlarının katkısı' konulu bir ders vermiştir. Aynı yıl Collège de France’ın madalyasını almıştır. 1999 yılında Londra Jeoloji Cemiyeti kendisine Bigsby Madalyası’nı takdim etmiştir. 2000 yılında ise Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Bilimler Akademisi'nin yabancı üyeliğine seçilen ilk Türk olmuştur.

Akademik ve Yayın Hayatı

Celal Şengör, uluslararası akademik çevrelerde birçok misafir profesörlük yapmıştır. Bu görevler arasında İngiltere’de Oxford (Royal Society Araştırıcı bursu), ABD’de California Institute of Technology ve Avusturya’da Salzburg Lodron-Paris Üniversitesi bulunmaktadır.

Yunanlar Profesör Celal Şengör'ü De Çaldı Yunanlar Profesör Celal Şengör'ü De Çaldı

Şengör, özellikle yapısal jeoloji ve tektonik alanlarındaki çalışmaları ile tanınmaktadır. Bu alanda 6 kitap, 175 bilimsel makale, 137 tebliğ özeti, pek çok popüler bilim makalesi, tarih ve felsefe ile ilgili iki kitap ve 300’e yakın deneme yazısı yayımlamıştır. 1997-1998 yılları arasında Cumhuriyet Bilim Teknik dergisindeki 'Zümrütten Akisler' köşesi, Yapı Kredi Yayınları tarafından 1999’da 'Zümrütnâme' başlığı altında kitaplaştırılmıştır. Şengör ayrıca birçok uluslararası dergide editörlük, yardımcı editörlük ve yayın kurulu üyeliği yapmaktadır.

Özel Hayatı

Celal Şengör, 1986 yılında Oya Maltepe ile evlenmiştir. Çiftin tek çocuğu olan oğlu H. C. Asım Şengör, 1989 yılında dünyaya gelmiştir.

Kaynak: Haber Merkezi