Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA), Fukuşima Dai-içi Nükleer Santrali'nde kirlilikten arındırılmış toprak kullanımının güvenli olduğunu açıkladı. 

Bu karar, Japonya Çevre Bakanı Ito Şintaro'ya sunulan nihai inceleme raporuyla duyuruldu. UAEA, son 16 aydaki saha incelemelerinin ardından, santraldeki toprakların yeniden kullanımının güvenli olduğuna kanaat getirdi.

UAEA'nın İnceleme Raporu

Resmi Kyodo ajansının haberine göre, UAEA uzman heyeti, Japonya'nın başkenti Tokyo'da toplandı ve detaylı bir inceleme gerçekleştirdi. Raporda, "geri dönüşüm ile kaldırılan toprak ve atıkların nihai bertarafı için uygulanan yaklaşım ve faaliyetlerin UAEA Güvenlik Standartları ile uyumlu olduğu" belirtildi. Bu bulgular, uzmanlar tarafından cesaretlendirici olarak değerlendirildi.

Polonya’da Zincirleme Kaza: 4 Ölü 15 Yaralı Polonya’da Zincirleme Kaza: 4 Ölü 15 Yaralı

Bakan Ito'nun Açıklamaları

Japonya Çevre Bakanı Ito Şintaro, raporun sonuçlarını cesaretlendirici olarak nitelendirerek, "Gelecekte, çıkarılan toprağın etkili yönetimi, geri dönüşümü ve nihai bertarafına yönelik çabaları sürdüreceğiz" şeklinde bir açıklama yaptı. Bakan, toprağın geri dönüşümünün, kazadan etkilenen alanların yeniden inşasına katkıda bulunacağını da sözlerine ekledi.

Toprağın Kullanım Planı

Fukuşima Dai-içi Nükleer Santrali'nin yakınındaki Okuma ve Futaba semtlerinde depolanan arındırılmış toprak, toplamda yaklaşık 14 milyon metreküp hacmindedir. Bu toprakların, 2045 yılına kadar ülke genelindeki kamu projelerinde kullanılması ve geri kalan kısmının bertaraf edilmesi planlanmaktadır.

Fukuşima Kazasının Ardından

2011 yılında yaşanan 9 büyüklüğündeki depremin ardından meydana gelen tsunami, santraldeki 4 reaktörden 3'ünde hasara yol açmış ve radyoaktif serpinti nedeniyle çevre "tahliye bölgesi" ilan edilmiştir. UAEA'nın onayı, bu uzun süren rehabilitasyon sürecinin önemli bir aşamasını temsil ediyor.

Editör: Kardelen Özdemir