Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre, 2024 yılında tahıl üretimi bir önceki yıla göre %7,5 oranında azaldı. Yaklaşık 39 milyon ton olarak gerçekleşen tahıl üretiminde buğday, arpa, çavdar, yulaf ve mısırda önemli düşüşler yaşandı.

Buğday ve Arpa Üretimi Düşüşte

Verilere göre, buğday üretimi %5,5, arpa üretimi %12, çavdar üretimi %15,7, yulaf üretimi %4,9 ve mısır üretimi %10 oranında geriledi. 2023 yılında 22 milyon ton olan buğday üretimi, 2024 yılında 20 milyon tona düştü.

Bakan Şimşek: Enflasyon Düşmeye Devam Edecek Bakan Şimşek: Enflasyon Düşmeye Devam Edecek

Tarım Destek Ödemeleri Ne Zaman Yapılacak? Çiftçilerin gözü bu haberde... Tarım Destek Ödemeleri Ne Zaman Yapılacak? Çiftçilerin gözü bu haberde...

Çiftçiler İklim ve Maliyetlerin Kıskacında

Türkiye Ziraat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Baki Remzi Suiçmez, tahıl üretimindeki düşüşün temel nedenlerini açıkladı. Suiçmez, iklim koşulları, kuraklık, yüksek üretim maliyetleri ve düşük alım fiyatlarının üreticiyi zor durumda bıraktığını belirtti.

Suiçmez, “İklim etkilerinin artacağı bir dönemde, sulama yatırımlarının artırılması, basınçlı sulama sistemlerine geçilmesi ve kuraklığa dayanıklı tohumların kullanılması gibi teknik önlemler alınabilir. Ancak bu önlemlerin yanı sıra, çiftçinin üretime devam etmesi için maliyetlerin düşürülmesi ve alım fiyatlarının artırılması şart” ifadelerini kullandı.

Üretim Planlaması Vurgusu

Suiçmez, tarımsal üretim planlamasının önemine dikkat çekerek, “Bitkisel ve hayvansal üretim planlamasının sağlıklı bir şekilde uygulanması, üretim artışını destekler. Ancak politikaların sürdürülebilir olması ve çiftçinin kazançlı çıkması gerekiyor. Üretim artışı, tüketicinin de uygun fiyatlarla ürünlere ulaşmasını sağlar” dedi.

Arz Açığı İthalatla Karşılanabilir

Suiçmez, üretimdeki azalma nedeniyle Türkiye’nin kendine yeterliliğinin tehlikeye girebileceğini ve arz açığının ithalat yoluyla karşılanmasının kaçınılmaz hale gelebileceğini belirtti.
 

Kaynak: DHA