İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İş İnsanları Derneği (İMSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Şeref Demir, inşaat sektörünün 6 yıldır daralan bir süreçten geçtiğini ancak 2024’ün üçüncü çeyreğinden itibaren hareketlenmenin başladığını açıkladı. Demir, "2024 yılının üçüncü çeyreğinden itibaren ve bir kıpırdama, bir hareketlenme oldu. Gerek geçmiş dönemdeki taleplerin bugüne kadar ötelenip birikmesi gerekse mevduatlardaki paranın, faizlerin düşeceğiyle ilgili bir kanaat oluşmasıyla ilgili gayrimenkul piyasasına yönelmesinden dolayı bir hareketlilik oldu" dedi.

Türkiye'de İnşaat Sektörü 2024'te Hareketlendi

Tarihi Fabrika İcradan Satılıyor! Mali Krizi Atlatamadı Tarihi Fabrika İcradan Satılıyor! Mali Krizi Atlatamadı

2024 Yılı Sektörün Dirilme Yılı Oldu

Demir, "Bizim sektörümüz çok farklı bir sektör. İstihdam yönüyle 250 altı sektörü tetikleyen inşaat sektörü ekonomiye ciddi anlamda katkı sağlıyor. Ayrıca barınma sorununu çözmesiyle de insanların önemli bir ihtiyacını karşılıyor. Bu yönüyle bizim sektörümüzün devamlı canlı tutulması gerekiyor. Sektör maalesef uzun süredir istenilen boyutta değil. Fakat üçüncü çeyrekten itibaren bir kıpırdama oldu. 2024 yılını sektörün dirilme, başlangıç yılı olarak görebiliriz" diye konuştu

İnşaat sektörünün, 250'den fazla alt sektörü tetiklediğini ve ekonomiye ciddi katkı sağladığını belirten Demir, "Kentsel dönüşüm projelerinin hızlanması ve yapı ruhsatlarındaki artış bu canlanmayı destekliyor. Üçüncü çeyrekte inşaat sektörü yüzde 9,2 büyüme gösterdi. TÜİK verilerine göre, Ekim 2024’te konut satışları %76,1 artarak 165 bin 138'e yükseldi ve bu sayı Aralık 2022’den bu yana en yüksek rakam oldu" şeklinde konuştu.

2025 Yılı İçin Umutluyuz

Demir, faiz oranları ve inşaat maliyetlerinin yüksekliği gibi sorunların sektörde büyümeyi yavaşlattığını ifade etti. Ancak birikmiş talebin umut verici olduğunu söyleyen Demir, şu değerlendirmeyi yaptı: "2025 yılından oldukça umutluyuz. Birikmiş olan bir talep var. Barınma zaruri bir ihtiyaçtır. Diğer zaruri ihtiyaçlardan tek farkı bu ihtiyacınızı belirli bir süre öteleyebilirsiniz. Şu an birikmiş olan bir talep var. Bu talep bize umut veriyor. Ülke olarak bir deprem gerçeğimiz var ve 6-7 milyona yakın riskli yapı stokumuz var. Bununla ilgili kentsel dönüşümlerin de tetiklenmesiyle sektörün ileride canlanması muhtemel. Tabii bunun için bu sıkı para politikasında bizim sektör lehine bir tolerans tanınması gerekiyor. Ülkenin bekası olarak görülen bir sektörden bahsediyoruz. Konut kredileri bu konuda çok büyük etken faktör. Onlara bir düzenleme getirilmesi gerekiyor. Özellikle bu sektör için bir müsamaha gösterilmesi gerekiyor."

Her vatandaşın bir konuta sahip olması sosyal devlet anlayışının bir gereği olduğunu söyleyen Demir, "Sosyal devlet ilkesi olarak devletin bu barınma sorununu çözmesi gerekiyor. Tabii süreç içinde maliyetlerin öngörülmeyecek boyutta artması buna paralel olarak artmayan bir hane gelirinden dolayı maalesef alımlar ötelendi. Önümüzdeki süreçte şayet krediler uygun hale geldiği takdirde bu taleplerin tamamı satışa dönecektir" dedi.

Kaynak: AA