Cumhuriyet'in haberine göre Türkiye'de işletmeler, internet sayfalarında veya sosyal medyada harita ve konum bilgisi paylaşmaları durumunda vergiye tabi olacak. Yeni düzenlemeye göre, 6 milyon işletme bu kurallar kapsamına alınıyor. Küçük esnaftan büyük şirketlere kadar her işletme, harita paylaşımı için belirli bir lisans bedeli ödemek zorunda kalacak.

Türkiye'de Artık Konum Paylaşmak Bile Paralı Oluyor!

Bedel Ödemeyenlere Ağır Cezalar Gelecek

Yerli ve uluslararası şirketler, yıllık 1 milyon 730 bin TL (yaklaşık 50 bin dolar) lisans bedeli ödeyecek. Bu bedeli ödemeyen şirketler için faaliyet durdurma ve ceza yaptırımları uygulanacak. Ancak, uluslararası şirketler lisans bedeli ödemezse, cezai işlem yapılmayacak.

Küçük İşletmeler Zorlanacak

Küçük işletmeler de bu düzenlemeden etkileniyor. Bir pideci ya da bir kafeterya bile, web sitesinde harita üzerinde adres gösterdiğinde veya sosyal medyada konum paylaştığında yıllık 1750 TL (yaklaşık 50 dolar) lisans ücreti ödemek zorunda kalacak. Bedeli ödemeyenler ise bu tutarın 10 katı kadar cezaya çarptırılacak.

Şirket Hatları ve Medya Kuruluşları da Etkilenecek

Yeni düzenleme, şirket hatlarından yapılan konum paylaşımlarını da kapsayacak. Bu durumda, şirket hattı kullanan vatandaşlar da konum paylaşımı yaptıklarında vergi ödeyecek. Ayrıca, şirketlerin kendi CBS (Coğrafi Bilgi Sistemi) altyapılarını kurmaları da vergiye tabi olacak. Medya kuruluşları ise, haritalı hava durumu ve yol durumu gibi bilgileri yayımladıklarında lisans almak zorunda kalacaklar.

Güven Endeksi Dalgalı Bir Şekilde Devam Ediyor Güven Endeksi Dalgalı Bir Şekilde Devam Ediyor

Yerli Firmalara Cezia Yaptırım Uygulanacak

Başarsoft Bilgi Teknolojileri AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Alim Küçükpehlivan, düzenlemeyle ilgili endişelerini dile getirdi. Küçükpehlivan, "300 milyar dolar cirosu olan Google ile 10 milyon dolar cirosu olan yerli firma neredeyse aynı lisans bedelini ödeyecek. Yabancı firmalar, lisans almazlarsa faaliyet durdurma yapılmazken, yerli firmalara cezai yaptırım uygulanacak. Bu durum, yerli firmalara zarar verecek" dedi.

Küçükpehlivan, "Bu düzenleme, fiyatları artıracak ve sektöre yük oluşturacak. Konum tabanlı teknolojiler daha pahalı hale gelecek, erişim imkânları kısıtlanacak" ifadelerini kullandı.

Küçükpehlivan ayrıca, bu düzenlemenin yılda bir kez değil, en az 5 yıllık lisans bedeli olarak belirlenmesi gerektiğini önerdi. Şirketlerin, yıllık lisans bedelinin çok yüksek olduğunu ve bu durumun ekonomik maliyetler üzerinde büyük bir etkisi olacağını belirtti.

Kaynak: Haber Merkezi