Türkiye Sigorta ve Türkiye Hayat Emeklilik, 2024 yılının ilk altı aylık finansal performansını şirket genel müdürlüğünde düzenlenen basın toplantısında açıkladı. Toplantıya katılan Türkiye Sigorta Genel Müdürü Taha Çakmak, bu dönemde gösterdikleri finansal başarıları detaylandırdı.

Türkiye Sigorta'nın Büyüme Oranı

Taha Çakmak, 2024 yılının ilk yarısında sigorta sektörünün hayat branşı dışında yüzde 81 oranında büyüdüğünü, Türkiye Sigorta'nın ise bu büyümenin yüzde 107'sini yakaladığını belirtti. Çakmak, yılın ilk altı ayında 50,4 milyar liralık prim üretimi gerçekleştirdiklerini ifade ederek, yıl sonunda 100 milyar lira prim hedeflediklerini duyurdu. Ayrıca, bedelsiz sermaye artırım sürecinin devam ettiğini ve öz sermayenin 21 milyar liraya ulaştığını ekledi. Şirketin öz kaynak karlılığının yüzde 72, sermaye yeterliliği oranının ise yüzde 147 olduğunu açıkladı.

Türkiye Sigorta'nın Kar Performansı

2023 yılında Türkiye Sigorta'nın 6,1 milyar lira kar elde ettiğini belirten Çakmak, bu rakamın 2024'ün ilk yarısında yakalandığını vurguladı. Çakmak, pazar payında dengeli bir büyüme hedeflediklerini ve sağlık branşında yüzde 111'lik artışla 1 milyon sigortalıya ulaştıklarını açıkladı. Ayrıca, her ilde anlaşmalı servis ve eksper ağı bulunmasının yanı sıra, dijitalleşmeye önem verdiklerini ve yapay zeka ile robotik uygulamaları iş süreçlerine entegre etmeye devam ettiklerini belirtti. 2025 yılına kadar reasürans kapasitesini yüzde 40 artırmayı hedeflediklerini de duyurdu.

Türkiye Hayat Emeklilik'in Finansal Durumu

Toplantıda Türkiye Hayat Emeklilik'in yılın ilk altı ayında 4,7 milyar lira kar elde ettiğini ve öz sermayesinin 13,7 milyar liraya yükseldiğini açıklayan Çakmak, öz kaynak karlılığının yüzde 75, sermaye yeterlilik oranının ise yüzde 386 olduğunu belirtti. Çakmak, hissedarlara 1 milyar lira Türkiye Sigorta'dan, 2 milyar 250 milyon lira Türkiye Hayat Emeklilik'ten temettü ödeyeceklerini duyurdu.

Bireysel Emeklilik ve Hasar Ödemeleri

Türkiye Hayat Emeklilik'in Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) ve Otomatik Katılım Sistemi'nde (OKS) 216,6 milyar lira fon büyüklüğüne ulaştığını ve 5,1 milyon müşteri ile yüzde 21'lik pazar payına sahip olduklarını açıkladı. 2023 yılında deprem etkisiyle ödenen hasarın 21 milyar lira, 2024'ün ilk altı ayında ödenen toplam hasarın ise 11,2 milyar lira olduğunu belirtti. Bu ödemelerin 7,8 milyar lirasının oto hasar, 3,4 milyar lirasının ise oto dışı hasar olduğunu ifade etti. Oto tarafında günlük 1500'ün üzerinde ihbar aldıklarını vurgulayan Çakmak, hasar yönetiminin sürdürülebilir başarı için kritik olduğunu belirtti.

Milyonları ilgilendiren karar! Mesai ücretleri belirlendi Milyonları ilgilendiren karar! Mesai ücretleri belirlendi

Tarım ve Bireysel Ürünler

Tarımda pazar paylarının geçen yıla göre yüzde 77 değiştiğini belirten Çakmak, portföylerinin yüzde 20'sinin tarımdan oluştuğunu ve bu alanda büyümeye devam edeceklerini söyledi. Bireysel ürünlerde ilk üç sırada yer almayı hedeflediklerini ve kasko, sağlık, trafik gibi branşlarda piyasa yapıcısı olmayı amaçladıklarını belirtti. Sağlık sigortacılığında pazar paylarının yüzde 7 olduğunu ve yangın ile doğal afetler branşında pazar paylarının yüzde 24 olduğunu vurguladı. Yangın ve doğal afetler branşında pazar payındaki değişimin ise yüzde 165 olduğunu ifade etti. Mühendislik branşında ise pazar payının yüzde 28 olduğunu sözlerine ekledi.

Kaynak: AA