Türkiye, rüzgar enerjisi sektöründe önemli bir ivme kazandı. Şu anda 278 santral ve 4 bin 360 türbinle rüzgardan enerji üretilen Türkiye'de, toplam kurulu gücün 2024 yılı sonunda 13 bin megavata yaklaşması bekleniyor. Türkiye, rüzgar enerjisinde önemli bir oyuncu olma yolunda ilerlerken, sektördeki büyüme ve yatırımlar devam ediyor.
Sektörde İvmelenme Başladı
Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB) verilerine göre, 2024 yılı itibarıyla rüzgar enerjisi sektöründeki kapasite artışı yüzde 70’e ulaştı. Sektördeki ivmelenme özellikle geçmişte ihale edilen Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) projelerinin tamamlanmasıyla hız kazandı. TÜREB Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Erden, bu yıl sonunda kurulum artışının 800 megavata kadar ulaşacağını belirterek, "Geçen yıl rüzgar enerjisinde kurulum açısından en düşük yıl oldu. Ancak YEKA projelerinin tamamlanmasıyla sektörde canlanma başladı. Bu, Türkiye'nin rüzgar enerjisindeki büyümesinin önünü açtı" dedi.
Rüzgar Enerjisi Sektörüne Yatırımlar Arttı
Türkiye, 2023 itibarıyla rüzgar santrali ekipman imalatında 2,2 milyar dolar seviyesine ulaşmışken, bu alana yapılacak yatırımlarla potansiyelin 10 milyar dolara kadar çıkması bekleniyor. Rüzgar enerjisi sektörü, sadece enerji üretimiyle değil, istihdam sağlayarak da büyük katkı sağlıyor. Şu anda sektörde 20 bin 267 kişi doğrudan istihdam edilirken, bu sayının 25 bine çıkarılması hedefleniyor.
Yerli Üretimin Artırılması Amaçlanıyor
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından açıklanan HIT-30 Yüksek Teknoloji Teşvik Programı kapsamında rüzgar ekipman üretimine 1,7 milyar dolar ayrıldı. Bu teşviklerle birlikte, rüzgar enerjisi ekipmanlarının üretiminde yerli üretimin artırılması ve sektördeki büyümenin sürdürülebilir hale gelmesi amaçlanıyor. Erden, "Türkiye'nin rüzgar yatırımlarında ortalama izin süresi 4 yılı buluyor. Başka ülkelerde az ya da çok olabiliyor. İzin süreçleri ve finansmana erişim gibi konulardaki iyileştirmeler gelecek yılda yatırımları kolaylaştırıcı etken olacaktır. Önümüzdeki dönemde 120 bin megavatlık yenilenebilir enerji kapasitesi hedeflendi. Bu çok büyük bir kapasite. Bunun yüzde 40'ının rüzgar enerjisi olması planlanıyor. Bu da yaklaşık 50 bin megavata tekabül ediyor. Öte yandan yenilenebilir enerji sektörü, en fazla yatırımcı çeken üç alandan biri. Sıralama değişse de koşulların iyileşmesiyle yine ilk üçte olmaya devam edecektir." dedi.
Hedef 50 Bin Megavatlık Rüzgar Enerjisi
Erden, "Türkiye'nin 2035 yenilenebilir enerji hedeflerinde, rüzgar enerjisinin önemli bir yeri var. 12. Kalkınma Planı’nda yer alan hedefler doğrultusunda, Türkiye'nin toplamda 50 bin megavatlık rüzgar enerjisi kapasitesine ulaşması bekleniyor. Bunun 5 bin megavatı deniz üstü rüzgar santralleriyle sağlanacak. Bu alanda da ekipman üretimi yapılacak" diye konuştu.
Türkiye Dünya Çapında Rekabet Edebilecek Üretim Kapasitesine Sahip
Rüzgar santrali ekipman üretiminin yerli üretim oranı yüzde 65'e ulaşırken, bu alanda nitelikli iş gücünün artması da sektördeki önemli gelişmelerden biri olduğunu belirten Erden, "Türkiye'nin rüzgar santrali ekipman üretim hacminin yıllık 2 milyar doları geçti. Bu hacmin 10 milyar dolara çıkarılabileceği ve Türkiye'nin dünya çapında rekabet edebilecek bir üretim kapasitesine sahip" olduğunu ifade etti.