Türkiye'de konkordato ilan eden şirketler arasına yeni bir katılım yaşandı. Konya merkezli mobilya üreticisi Zenio Mobilya, mali zorluklar nedeniyle konkordato ilan etti. Zenio Mobilya, ev ve bahçe mobilyalarını üreterek bu ürünleri Türkiye genelinde faaliyet gösteren büyük mobilya mağazaları, örneğin Koçtaş ve Vivense gibi, aracılığıyla tüketicilerle buluşturuyordu.

Şirketin konkordato kararı, sektörde genel bir endişe yaratırken, Konya 2. Asliye Ticaret Mahkemesi, mobilya devinin konkordato başvurusu üzerine geçici bir mühlet kararı verdi. Bu karar, şirketin mali durumunu düzeltme ve yeniden yapılanma sürecini başlatma adına 3 aylık bir süre tanıdı.

Lş-1

KONKORDATO NEDİR?

Konkordato, bir borçlunun mali durumunun kötüleşmesi sonucu borçlarını ödeyememe riskiyle karşı karşıya kaldığında, alacaklılarıyla anlaşarak mahkemeye başvurduğu bir mali düzenleme sürecidir. Türk Ticaret Kanunu'nda düzenlenen konkordato, iflasın önlenmesi veya iflas sonuçlarından kaçınılması amacını güder.

Konkordato süreci, borçlu şirketin mali durumunu düzeltmek ve iflasa sürüklenmemek için alacaklılarıyla uzlaşma çabasını içerir. Bu uzlaşma genellikle borçların yeniden yapılandırılması, vade sürelerinin uzatılması veya ödeme planlarının revize edilmesi gibi önlemleri içerir.

Konkordato süreci, mahkemeye başvurulması ve mahkemenin incelemesiyle başlar. Mahkeme, borçlunun mali sıkıntı içinde olduğunu ve konkordato için yeterli nedenlerin bulunduğunu değerlendirir. Eğer mahkeme konkordato talebini onaylarsa, borçlu belirli bir süre boyunca ödemelerini durdurabilir veya azaltabilir.

Avrupa Yakası'nın Kubilay'ından Acı Haber! Vural Çelik Kimdir? Avrupa Yakası'nın Kubilay'ından Acı Haber! Vural Çelik Kimdir?

Konkordato, iflas sürecinin başlamadan önce bir çözüm bulunması amacını taşır ve genellikle taraflar arasında müzakerelerle gerçekleşir. Ancak, konkordato talebi mahkeme tarafından reddedilebilir veya uygulama sürecinde sorunlar çıkabilir. Bu durumda, iflas süreci devam edebilir.

Editör: Esra Köksal Tarı