Akdeniz Üniversitesi'nde çeşitli birimlerde çalışan işçilerin işten çıkarılması üzerine, Türkiye Ticaret, Kooperatif, Eğitim, Büro ve Güzel Sanat İşçileri Sendikası (Tez Koop İş) öncülüğünde bir basın açıklaması düzenlendi. Tez Koop İş Antalya Şube Başkanı Özgür Tingir, Türk-İş İl Temsilcisi Cemil Ünal ve Tarım İş Sendikası Şube Başkanı Feyzi Özer’in katıldığı açıklamada, üniversite yönetiminin işçilere yönelik uygulamalarına sert bir dille tepki verildi.
Üyelerimizin İşlerini Son Verildi
Basın açıklamasında konuşan Tez Koop İş Antalya Şube Başkanı Özgür Tingir, Tez-Koop-İş Sendikası’nın 60 yılı aşkın süredir işçilerin hakları için mücadele ettiğini belirterek, üniversite yönetiminin işçilere yönelik haksız uygulamalarını eleştirdi. Tingir, “60 yılı aşkın süredir emeğin hakları için mücadelesini sürdüren Tez-Koop-İş Sendikası, toplumsal eşitlik ve adalet için bilgi üreten, dayanışmayı ve kolektif çalışmayı destekleyen üniversitelerde çalışanları temsil etmekten onur ve mutluluk duymaktadır. Akdeniz Üniversitesi de bu üniversitelerden biridir. Ne var ki Akdeniz Üniversitesi yönetimi, üniversitede çalışan işçi ve emekçilerin, kurumun özneleri olduğunu unutmuş gibidir. Süreci başından bu yana müzakere yoluyla yürütmeye çalışmamıza rağmen üniversite yönetiminin son uygulamaları adeta işçi kıyımı halini almıştır. Toplu iş sözleşmesi ve kanundan doğan yükümlülüklerini yerine getirmeyen üniversite yönetiminin, üyelerimize yönelik hak gaspları bugün başka bir boyut kazanmış; üniversite çalışanı üyelerimizin işlerine son verilmiştir. Bu çerçevede yönetimin haksız tutum ve uygulamalarını basın ve kamuoyu ile paylaşma zorunluluğumuz doğmuştur'' dedi.
Çalışan İşçiler Vasıfsızlaştırılıyor
Üniversite yemekhanesinde çalışan 19 işçinin “beden işçisi” olarak tanımlanacak meslek koduna geçmelerinin istendiğini, bu değişikliği kabul etmeyen 8 işçinin işten çıkarıldığını açıklayan Tingir, ''Akdeniz Üniversitesinde, yemekhanede çalışmakta olan 19 arkadaşımıza, hâlihazırda yapmakta oldukları işlere paralel olarak belirlenen meslek kodlarında değişikliğe gidileceği tebliğ edilmiştir. İlgili belgede, üyelerimizin meslek kodlarının “beden işçisi” olarak değiştirileceği; çalışma koşullarında esaslı değişiklik anlamına gelen bu değişikliği kabul etmedikleri takdirde ise iş sözleşmelerinin feshedileceği beyan edilmiştir. Nitekim yemekhanede çalışmakta olan 8 üyemiz, ilgili değişikliği yazılı olarak kabul etmedikleri gerekçesiyle işten çıkarılmıştır. Değişikliği kabul etmeyen diğer üyelerimize de aynı uygulamanın yapılacağı anlaşılmaktadır. Diğer yandan Spor Tesisleri Müdürlüğü’nde çalışmakta olan üyelerimize, ilgili müdürlüğün kapatılarak Eğitim ve Sosyal Tesisler Müdürlüğü’ne devredileceği; bu kapsamda spor tesislerindeki 22 çalışanın, çalışmaya devam edebilmek için meslek kodlarının “destek personeli” olarak değiştirilmesini kabul etmeleri gerektiği bildirilmiştir. Sendikamız üyeleri, çalışma koşullarındaki bu esaslı değişikliği kabul etmeye zorlanmaktadır'' diye konuştu.
Eğitim Kalitesini Düşürecek
Üniversitenin "verimliliği artırma" iddiasıyla yaptığı bu değişikliklerin, eğitim kalitesine zarar verdiğini belirten, ''Yemekhane ve spor tesislerinde çalışan üyelerimiz, üniversitede nitelikli bir eğitim yaşamının sürdürülmesinde önemli bir rol üstlenmektedir. Zira sağlıklı beslenme ve spor, üniversitenin tüm bileşenlerinin hem fiziksel hem de sosyal ve duygusal sağlığını desteklemektedir. Nitelikli bir eğitim hizmeti için bu derece önem teşkil eden işleri layığıyla yerine getiren üyelerimizi vasıfsızlaştırmaya çalışan üniversite yönetimi, amacını “verimliliği artırmak” olarak tanımlamaktadır. Oysa bu tür uygulamalar ancak ve ancak eğitimin kalitesini, dolayısıyla kamusal faydayı düşürmeye hizmet edecektir.Tez-Koop-İş Sendikası olarak, üniversitelerin kısıtlı bütçe ve nitelikli eğitim ikilemi arasında pek çok sorunla karşı karşıya olduklarını görüyoruz. Ancak bu sorunların, üyelerimizin mevcut meslek kodlarını değiştirerek; üniversite emekçilerini “daha verimli çalışma” adı altında “daha vasıfsız işlerde” çalıştırarak çözülemeyeceğini de biliyoruz. Çalışma koşullarında esaslı değişikliği kabul etmek istemeyen üyelerimizin işlerine son verilmesini asla kabul etmiyoruz” şeklinde konuştu.
Emekçileri İşsiz Bırakamaz
Tingir, ''Daha verimli çalışma'', zaten maddi imkânsızlıklar içinde bulunan emekçileri işsiz bırakarak sağlanamaz. İşçileri vasıfsızlaştıran bir işyeri organizasyonu değişikliği, hiçbir bilimsel gerçek ve etik değerle bağdaşmaz!'' dedi.
Akdeniz Üniversitesi Yönetimine Sert Uyarı
Tingir, üniversite yönetimini işçilerin haklarına saygı göstermeye çağırarak, ''Başta ekonomik hak ve kazanımlarını engellediğiniz üyelerimizi bu kez de çalışma haklarına engel olarak mağdur ediyorsunuz. Kendi bünyesinde çalışan, alın teri döken işçi ve emekçileri işsizlikle sınayan bir üniversitenin, çağdaş, demokratik ve kamusal faydayı gözeten bir eğitim yaklaşımını koruyamayacağı açıktır. Vasıfsızlaştırılmak istenen ve işten çıkarılan üyelerimiz için, üniversitenin akademik personeli ve öğrenciler başta olmak üzere emekten yana tüm kişi ve kurumları mücadelemize ses olmaya çağırıyoruz!'' diye ifade etti.