Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Hacısüleyman, Temmuz 2024 enflasyon verilerini değerlendirdi. Başkan Hacısüleyman, Temmuz ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) oranının yüzde 3,23 ile piyasa beklentilerine uygun olduğunu belirtti. Yıllık enflasyon ise yüzde 61,78 seviyesine gerileyerek son 9 ayın en düşük seviyesine ulaştı.

Meclis'in 2025 Bütçe Görüşme Takvimi Açıklandı Meclis'in 2025 Bütçe Görüşme Takvimi Açıklandı

Enflasyon Gerilemesi ve Gelecek Beklentileri

Başkan Hacısüleyman, yıllık enflasyonun Mayıs ayında yüzde 75,45, Haziran ayında ise yüzde 71,60 olduğunu hatırlatarak, Temmuz ayında yaşanan düşüşün kalıcı bir gerileme sürecine işaret ettiğini vurguladı. "Yılın geri kalanında yaşanacak düşüşlerle birlikte yılsonu enflasyon hedeflerinin rahatlıkla gerçekleştirileceğini düşünüyoruz," dedi.

Vatandaşların Algısı ve Ekonomik Yavaşlama

Enflasyonun vatandaş algısındaki değişimin zaman alabileceğini ifade eden Hacısüleyman, "Vatandaşlarımız uzun süredir enflasyonla mücadele ediyor ve teknik verilerle hissedilen durum her zaman örtüşmeyebilir. Bu yüzden biraz daha zamana ihtiyaç duyacağız," şeklinde konuştu. Ayrıca, iç talepte yaşanan yüksek artışın ekonomik büyümeyi tetiklediğini ancak iç talep ve tüketim harcamalarında kayda değer bir yavaşlama yaşandığını belirtti.

Üretim ve İhracatın Desteklenmesi Gerekiyor

Yusuf Hacısüleyman, üretimi ve ihracatı teşvik edecek politikaların önemine dikkat çekti. "Yüksek enflasyonu aşağı çekmek için sadece tüketimi yavaşlatmak yetmez, üretim ve ihracatın da desteklenmesi gerekir," dedi. Ayrıca, sanayi üretiminde ve iktisadi faaliyetlerde genel bir yavaşlama görüldüğünü, bunun ekonomiye zarar vermemesi için gerekli desteklerin sağlanması gerektiğini ifade etti.

Dikkat Edilmesi Gereken Ekonomik Faktörler

Türkiye'nin Ortadoğu'daki gerginlik ortamına ve ABD ekonomisindeki yavaşlama sinyallerine dikkat etmesi gerektiğini belirten Hacısüleyman, "Yurtiçi piyasalarda yaşanan kayıpların etkisi ile hafta başında önemli kayıplar yaşadık. Sanayi üretimi, PMİ ve diğer ekonomik göstergeler, Türkiye ekonomisinde bir yavaşlamaya işaret ediyor. Fiyat istikrarını sağlamak birinci önceliğimiz olmakla birlikte reel sektörün de göz ardı edilmemesi gerektiğine inanıyoruz," dedi.

Vergi Artışları ve İstikrar Süreci

Yeni vergi uygulamalarının iş dünyasında endişelere yol açtığını belirten Hacısüleyman, "Vergi artışları mal ve hizmet fiyatlarına yansıyarak enflasyonu etkileyebilir. Bu nedenle, dolaysız vergilere yönelik düzenlemeler ve fiyatlara yansıması zor olan vergilere yönelik adımlar atılmalıdır," ifadelerini kullandı.

Kaynak: ATSO/ Bülten