Samsun'un Tekkeköy ilçesinde yetiştirilen mor patlıcan incirinin hasadı, Çırakman Mahallesi'nde yapılan törenle başladı.

Samsun'un İncir Üretimi ve Kapama Bahçeleri

Samsun'da en fazla mor patlıcan inciri üretiminin yapıldığı ilçeler arasında Tekkeköy, Canik ve İlkadım yer alıyor. Şu anda 171 dekar kapama incir bahçesinde 68 bin 190 meyve veren ve 14 bin 475 meyve vermeyen ağaç bulunuyor. Bu bahçelerden toplamda 1.400 ton yaş incir üretimi sağlanıyor. Son yıllarda yapılan projelerle birlikte 150 dekar daha kapama bahçede mor patlıcan inciri üretimi yapılıyor.

Çiftçilere Destek artırılacak

2023 yılında 44 çiftçiye 3.650 adet incir fidanı desteği sağlanarak modern, sulama imkânı olan kapama bahçelerinin artırılması hedefleniyor. Tekkeköy Belediyesi'nin Çırakman, Kerimbey ve Kutlukent bölgelerinde mor patlıcan incirinin coğrafi işaret alması için yürütülen çalışmalar da son aşamaya geldi.

AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Samsun Milletvekili Çiğdem Karaaslan, çiftçilere her zaman destek olduklarını belirterek, "Mor patlıcan incirinin coğrafi işaretle marka değeri kazanmasını sağlamak için tüm imkanlarımızı seferber edeceğiz" dedi.

Tekkeköy Belediye Başkanı Mustafa Candal, "İlçemizin ilk coğrafi işaretli ürünü mor patlıcan inciri olacak. Yurt dışına da ihracat yapmayı planlıyoruz" şeklinde konuştu.

Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam ise, "Samsun'da 1.400 ton incir üretimi bulunuyor. Tekkeköy'deki mor patlıcan incirinin coğrafi işaret tescilinin bölgeye ve ülkeye hayırlı olmasını diliyorum" diye belirtti.

Samsun Havalimanı’nda 2024 Yolcu Trafiği Zirve Yaptı Samsun Havalimanı’nda 2024 Yolcu Trafiği Zirve Yaptı

 

Kaynak: İHA