Sabah kahvaltılarının, samimi sohbetlerin, neşeli ziyaretlerin, soğuk havaların vazgeçilmezi çay, dünyada en çok tüketilen içeceklerden biri. Lezzetli bir çayı yudumlamanın zevkine ulaşmak için nasıl yapıldığını da bilmek gerekiyor. Peki kıvamı yerinde, patlak kırmızı rengiyle tavşan kanı çay nasıl demlenir? Çay demlemenin ipuçlarını sizin için yazdık.
Tavşan Kanı Çay Ne Demek?
Konuya çayın kaliteli ve lezzetli olduğunu anlatan 'Tavşan kanı' deyimiyle başlayalım. Ülkemizde çayın en makbul gören hali olarak kabul edilen Tavşan kanı çay; kıvamı, parlak kırmızı rengi ve yoğun tadı nedeniyle bu adı almış.
Çay Demlemek İçin Gerekenler
Gelelim bu tavşan kanı çayı pişirmenin püf noktalarına... Lezzetli bir çay demlemek için öncelikle alt-üst çaydanlık seti, kireçsiz içme suyu, kaliteli siyah çay gerekiyor. İsteğe bağlı olarak da şeker hazır bulundurabilirsiniz.
Tavşan Kanı Çay Nasıl Demlenir?
Malzemelerimiz hazır, buram buram buharı üstünde tüten bir fincan çaya şimdi daha yakınız. Çay demlemenin ilk adımı su kaynatma işlemidir. Çaydanlığın alt kısmına yeterli miktarda su koyarak kaynatmaya başlayın. Tavşan kanı çay için suyun taze ve kireçsiz olmasına dikkat edin. Daha sonra sıra çayı hazırlamaya geliyor. Üst demliğe, kişi başına 1 tatlı kaşığı denk gelecek şekilde hesapladığınız çayı ekleyin. Mesela 4 kişilik bir demleme için 4 tatlı kaşığı çay yeterli olabilir. Son olarak demlemeye geçiyoruz. Kaynayan suyu biraz dinlendirip, üst demliğe çayın üzerine çok hızlı olmayacak şekilde ekleyin. Çayı yakmamak için suyu direkt çayın üzerine dökmek yerine çaydanlığın kenarlarından dökmeye çalışın. Daha sonra ocağı kısık ayara alın ve yaklaşık 10-15 dakika çatı demlemeye bırakın. Demleme sürecinde çay tavşan kanı rengini alacak. Son olarak demlediğiniz çayı, alt kısımda kaynayan sıcak su ile dilediğiniz yoğunlukta karıştırarak ince belli çay bardağı ya da bir kupaya dökün ve tavşan kanı çayınızın tadını çıkarın.
Çay Demlemenin Püf Noktaları
Çay demlerken en dikkat etmemiz gereken unsur çayın kalitesi. Tavşan kanı rengini elde etmek için kaliteli bir çay kullanmak daha iyi sonuç almamızı sağlayacaktır. Lezzetli bir çay demlemenin ikinci etkeni kullandığımız suyun kalitesidir. Kireçsiz ve yumuşak bir su kuşkusuz çayın lezzetini artıracaktır. Ayrıca demleme süresi de çayın kalitesini etkiliyor. Demlenen çayın çok uzun süre beklememesi gerekiyor. En fazla da 30 dakika içinde tüketilmesi lazım. İşte bu adımları takip ederek kıvamında bir tavşan kanı çay hazırlayabilirsiniz. Hadi şimdi deneme zamanı! Şimdiden afiyet olsun.
Kaliteli Siyah Çay Nasıl Anlaşılır?
Tavşan kanı çayın en önemli belirleyicisi olan kaliteli siyah çayın anlaşılması için bazı ipuçlarımız var. Kaliteli siyah çay, yapraklarının görünümünün bütünlük, renk ve parlaklığıyla anlaşılabilir. Kaliteli siyah çayın yaprakları genellikle düzgün, bütün ve yuvarlak hatlıdır. Parçalanmış ya da toz haline gelmiş çaylar daha düşük kalitede olanlardır. Siyah çayın yapraklarının rengi koyu siyah ya da koyu kahverengi olmalı, çok açık renktelerse kötü işlem görmüş ya da kalitesiz olabilirler. Çayın yapraklarının parlak ve canlı bir görünümde olması önemli. Donuk, mat yapraklar yüksek ihtimalle kalitesiz çayların işareti olabilir.
Kaliteli siyah çayın kuru haldeyken bile hoş, doğal bir koku yaydığını unutmayın. Taze toplanmış yaprakların aromasını almamanız mümkün değil, yapay ya da fazla keskin bir koku hissediyorsanız uzak durum.
Demlendiğinde kırmızıya çalan parlak bir renk veren kaliteli siyah çayın demlenmiş hali de berrak ve temiz olur. Ayrıca kaliteli siyah çay, damakta hoş ve dengeli bir tat bırakır. Üstelik kaliteli çay, demleme aşamasında kısa sürede istenilen rengi ve tadı verir. 10-15 dakika arasında ideal demleme süresine ulaşır ve bu sürede aşırı acılaşmadan keyifli bir tat verir.
Çayın Tarihi
Konuyu kapatmadan bir de çayın tarihine bakalım. Çayın tarihi, yaklaşık 5 bin yıl öncesine, tarih öncesi Çin’e dayanıyor. Efsaneye göre, M.Ö. 2737 yılında Çin İmparatoru Shen Nong, kaynattığı suyun içine tesadüfen bir çay yaprağının düşmesiyle çayı keşfetti. Gerçek midir bilinmez ama bu olayın ardından, aslında hoş kokusu ve tadı ile kalbimizde taht kuran çay Çin’de ilk dönemlerde tıbbi amaçlarla kullanılmış. Budist keşişlerin zaman içerisinde zihni berraklaştırdığı ve meditasyon sırasında uyanık kalmayı kolaylaştırdığı için tüketmeye başladıkları çay, dinsel ritüellerin bir parçası gelmiş. Budist rahipler tarafından Çin’den 9. yüzyılda Japonya’ya taşınan çay, Zen Budizmi ile bütünleşerek çay töreni olarak bilinen özel ritüellere konu olmuş.
Çay, Avrupa’ya 16. yüzyılda Portekizli denizciler tarafından getirilmiş ve kısa sürede popüler hale gelmiş. 17. yüzyılda İngilizlerin tanıştığı çay ülke kültürünün vazgeçilmezi olmuş. İngilizler, daha sonra Çin'in tekelindeki çayı Hindistan’da kurdukları geniş çay plantasyonları ile üretmeye başlamış. Osmanlı İmparatorluğu döneminde 19. yüzyılda çay, saraylarda tüketilmeye başlanmış, çayın ülkeye yayılması Cumhuriyet döneminde Rize’de çay ekiminin başlamasıyla gerçekleşmiş. Bugün ülkemizde çay üretimde ve tüketimde dünyada ön sıralarda yer alıyor.