Bakan Mehmet Özhaseki, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen "3B Şehir Modelleri Üretimi ve 3B Kadastro Altlığı Oluşturma Projesi" kapsamında şehirlerin dijital ikizlerinin çıkarıldığını açıkladı. Bu dijital ikizler, doğal afetlerle mücadelede, arama-kurtarma operasyonlarında ve hasar tespitinde etkili bir rol oynayacak.
Doğru ve Güvenilir Bilgiye Erişim Kolaylığı
Bakan Özhaseki, proje ile ilgili yaptığı açıklamada, vatandaşların yapılarla ilgili doğru ve güvenilir bilgiye ulaşmalarını kolaylaştırmayı hedeflediklerini belirtti. Bu sayede, vatandaşlar afet durumlarına karşı daha bilinçli ve hazırlıklı olabilecekler.
Afet Sonrası Hizmetler ve Şehir Planlaması
Projenin hedefi arasında deprem, sel ve heyelan gibi afetlerin sonrasında arama-kurtarma operasyonları, hasar tespiti, yeni şehirleşme çalışmaları, mevcut yapı stokunun tespiti ve takibi bulunuyor. Bu çalışmalar, şehirlerin güvenliği ve sürdürülebilir planlaması için kritik öneme sahip.
Akıllı Şehir Altyapısının Güçlendirilmesi
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yürütülen proje, akıllı şehirler için önemli bir altyapı oluşturmayı amaçlıyor. Mevcut yapı stokunun tespiti ve takibi, tapu, kadastro, adres, 3 boyutlu bina verilerinin üretilerek belediyeler ve diğer kamu kurumlarının verileriyle entegrasyonu, şehir planlamasını daha etkili hale getirecek.
Hizmetin Vatandaşlara Sunulması
Bakan Özhaseki, projenin tamamlanması durumunda, yeni yıldan itibaren vatandaşlara hizmet vermeye başlayacaklarını duyurdu. Bu hizmetler arasında, vatandaşların yapılarla ilgili bilgilere erişebilecekleri bir parsel sorgu uygulaması da bulunacak.
Yerli Kaynaklarla Geliştirilen Proje
Bakan Özhaseki, paylaştığı videoda, projenin öz kaynaklarla geliştirildiğini vurgulayarak, bu hizmetin adım adım vatandaşlara sunulacağını belirtti. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Harita Dairesi Başkanı İbrahim Cankurt ise, Parsel Sorgu Uygulamasının artık üç boyutlu olarak sunulacağını ifade etti.