Türk Tabipleri Birliği (TTB), son zamanlarda sağlıkla ilgili dizi, film ve yayınlarda tıbbi hataların işlenmesi, şiddet sahnelerine yer verilmesi ve hekimlerin, sağlık çalışanlarının mesleki değerini düşürecek içeriklerin üretilmesi konusunda Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) ve Senaristbir'e bir uyarı yazısı gönderdi. Bu yazıda, televizyon ve medya yapımcılarının denetimi altında alınacak idari para cezaları ve diğer tedbirlerin önleyici olabileceği vurgulandı.
Şiddet İçeren Sahneler
TTB'nin yazısında, sağlıkla ilgili medya yayınlarında hekimlerin ve sağlık çalışanlarının itibarsızlaştırılması, şiddet içeren sahnelerin yer alması ve tıbbi hataların toplumda yanlış algı oluşmasına neden olabileceği belirtildi. Ayrıca, bu yayınların sağlık çalışanlarına yönelik şiddeti artırabileceği ve hekimlik mesleğini hedef gösterebileceği ifade edildi.
Şikayetler Arttı
Yazıda ayrıca, son zamanlarda sağlıkla ilgili medya yayınları hakkında TTB'ye çok sayıda şikayet geldiği vurgulandı. Bu şikayetlerin, toplumda sağlık çalışanlarına yönelik olumsuz algı oluşturan içeriklerin yayılmasına neden olduğu belirtildi.
Önlemlerin Alınması İçin Çağrı
Sağlık alanında şiddetin arttığı bir dönemde, TTB, yapımcıların ve yayıncıların denetimi altında alınacak tedbirlerin önleyici olabileceğini belirtti. Bu tedbirlerin, sağlık çalışanlarına yönelik şiddeti azaltmaya ve mesleki değerlerini korumaya yardımcı olabileceği ifade edildi.
Açıklamanın tamamı şöyle:
'Son zamanlarda hekimlikle ilgili uygulamaların yer aldığı dizi, film, televizyon ve medya yayınlarında hekimlerin ve sağlık çalışanlarının itibarsızlaştırılması, senaryolarda şiddet, zorbalık gibi hekimlerin mesleki bağımsızlığını kesintiye uğratan sahnelerin yer alması, bu gibi durumların toplumda hekimler ve sağlık çalışanlarının mesleki değerlerini ve önemini geriletecek riskleri taşıması senaryolarda yer alan tıbbi hataların toplumda sağlıkla ilgili konularda yanlış algı ve kanının oluşmasına katkı sağlaması gibi durumlarla karşı karşıyayız. TTB’ye söz konusu yayınlar hakkında çok sayıda şikayet bildirilmiştir. Bu yayınlar, görevlerini yaparken hiçbir şekilde ayırım gözetmeyen sağlık çalışanlarına yönelik küçük düşürücü anlamlar içermekte ve hekimlik mesleğini hedef göstermektedir. Birçoğu toplumda rol model olmuş dizi oyuncularının sağlık çalışanlarına yönelik şiddet içeren sahnelerde yer alması, toplumumuzda bu tarz davranışların yaygınlaşmasında özendirici nitelik oluşturmaktadır. Kamuoyunda önemli bir izlenme oranı bulunan bu yayınlarda bu şekilde sahnelerin yer alması, zor şartlar altında mesleğini yapmaya çalışan sağlık çalışanlarını hedef haline getirmektedir.
Sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin her geçen gün arttığı bir ortamda, bu gibi sahnelerin sağlıkta şiddeti tırmandırdığı açıktır. Bu vahim tabloya katkıda bulunan televizyon ve medya yayınlarının yapımcılarını ve bu yayınları yayımlayan ve hekimlerin yoğun tepkilerine neden olan kanalların denetimi ile idari para cezası ve diğer tedbirlerin alınması önleyici olabilecektir.'