Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF) Darfur Acil Durum Koordinatörü Tuna Türkmen, Sudan'ın iç savaş, sel ve salgın hastalıklarla mücadele ettiğini belirterek acil yardım çağrısında bulundu. 

Ülke, uluslararası desteğe acilen ihtiyaç duyuyor.

Uluslararası Ceza Mahkemesi’nden Netanyahu ve Gallant’a Tutuklama Kararı Uluslararası Ceza Mahkemesi’nden Netanyahu ve Gallant’a Tutuklama Kararı

sudan'ın iç savaş ve felaketlerle mücadelesi

Sudan, uzun süredir devam eden iç savaş, etkili sel felaketi ve salgın hastalıklarla boğuşuyor. Bu süreçte, Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF) Darfur Acil Durum Koordinatörü Tuna Türkmen, Nisan 2023'ten bu yana ülkenin çeşitli bölgelerinde süregelen çatışmaların, insani yardımların ulaştırılmasında büyük engeller yarattığını vurguladı. Özellikle Nyala şehrinde yaşananlar, Sudan'ın ne denli kritik bir dönemden geçtiğini gösteriyor.

yerinden edilmiş insanların sayısı alarm veriyor

Türkmen, yaptığı açıklamada, Sudan'daki çatışmalar sonucunda yaklaşık 11 milyon insanın yerinden edildiğini belirtti. 

Bu kişilerin 2 milyonunun komşu ülkelere mülteci olarak sığındığını, geri kalanlarının ise ülkede zor koşullar altında yaşam mücadelesi verdiğini ifade etti. Başkent Hartum'da ve ülkenin doğusunda da çatışmaların devam ettiğini dile getiren Türkmen, cephe hattının genişlediğini kaydetti.

darfur bölgesi ve insani yardım ihtiyacı

Darfur bölgesi, insani yardımın ulaşamadığı ve temel ihtiyaçların en derin şekilde hissedildiği bir alan olarak dikkat çekiyor. Türkmen, bu bölgedeki insanların, 2003 yılından bu yana yaşanan çatışmalar nedeniyle birçok kez yerinden edildiğini belirtti. "Burada, insani yardım ve temel gıda ihtiyacı her geçen gün artıyor," diyen Türkmen, yardım çalışmalarının aksadığına dikkat çekti.

güvenlik sorunları ve bürokratik engeller

Sudan'ın çeşitli bölgelerinde insani yardım faaliyetleri yürütmekte büyük zorluklarla karşılaştıklarını anlatan Türkmen, bulundukları bölgenin 1980'lerden bu yana görülmemiş bir sel felaketiyle karşı karşıya olduğunu ifade etti. Güvenlik riskleri ve bürokratik engeller, yardım gönderimini engelleyen başlıca sebepler arasında yer alıyor.

sağlık krizi ve gıda yetersizliği

Sudan'da sağlık sistemi tamamen çökmüş durumda. Türkmen, "Tıbbi malzeme tedarikinde büyük sorunlar yaşıyoruz," diyerek acil yardım operasyonlarının yürütülmesinde karşılaşılan zorlukları aktardı. Ayrıca, ülkedeki 9 eyalette kolera salgınının yaşandığını ve bu duruma karşı önlemler aldıklarını belirtti.

çocuklar için tehlike çanları

Güney Darfur'da çocukların yetersiz beslenme oranlarının alarm verici seviyelere ulaştığını belirten Türkmen, "Binlerce çocuk açlık ve ölüm riskiyle karşı karşıya," dedi. Gıda yetersizliği en çok çocukları etkiliyor ve bu durumun aciliyetini gözler önüne seriyor.

uluslararası yardım çağrısı

Uluslararası yardım kuruluşlarına acil destek çağrısında bulunan Türkmen, "Burası, uluslararası donörler ve BM'nin dikkatini çekmeli. Acil olarak yardım gönderilmesi gerekiyor," ifadelerini kullandı. Sudan'daki durumun, global bir yardım krizine dönüşmesi, tüm dünyanın gözlerini buraya çevirmesi gerektiğini gösteriyor.

türkiye'nin sağlık alanındaki katkısı

Tuna Türkmen, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) tarafından inşa edilen Nyala Sudan Türkiye Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin 2014'ten bu yana hizmet verdiğini belirtti. Savaş döneminde bile hastanenin işlevini sürdürmesinin önemine vurgu yaptı. Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı'nın katkılarıyla hastanenin ayakta tutulduğunu belirten Türkmen, bu durumun Türkiye için bir gurur kaynağı olduğunu söyledi.

Kaynak: Anadolu Ajansı