Dermatoloji Uzmanı Dr. Deniz Çetinkünar, daha çok 50 yaş üzeri ve onkolojik tedavi gören hastalarda görülen zona hastalığının son dönemde gençlerde de gözlemlendiğine dikkat çekti. Dr. Çetinkünar, “Gençlerde artan stres ve kaygının, bağışıklık sistemini baskılayarak virüsün canlanmasına yol açabileceğini düşünüyoruz,” dedi. Zona olarak bilinen ve "zona zoster" adıyla tıp literatüründe yer alan bu hastalık, özellikle bağışıklık sisteminin zayıfladığı dönemlerde etkisini gösteriyor.

Stres Zona Hastalığını Tetikliyor

Zona, genellikle yaşlı bireylerde görülmesine rağmen, son yıllarda gençlerde de sıklaşmaya başladı. Dr. Çetinkünar, özellikle günümüz gençlerinin yüksek stres ve kaygı yaşadığını, bu durumun bağışıklık sistemini zayıflatarak zona virüsünün canlanmasına neden olabileceğini ifade etti. “Bağışıklık sistemi zayıflayan bireylerde suçiçeği virüsü uyur durumda kalırken, stresin etkisiyle tekrar aktif hale gelebiliyor,” diye belirtti.

Stres Ve Kaygı Gençlerde Zonaya Neden Oluyor 2

Zona Belirtileri Neler?

Dr. Deniz Çetinkünar, zonanın suçiçeği virüsünden sonra ortaya çıktığını ve vücutta uykuya yatan virüsün bağışıklık düştüğünde tekrar aktifleştiğini söyledi. Dr. Çetinkünar, “Zona, suçiçeğine benzer kabarcıklar, deri döküntüleri ve ağrı ile kendini belli eder. Genelde yüz, sırt, karın, göğüs ve pelvis bölgelerinde görülür. Özellikle göğüs bölgesinde zonanın neden olduğu şiddetli ağrı, kalp krizi ile karıştırılabiliyor,” dedi.

Tıp Dünyasının Altın Çocukları! Özlenen ve Ömer Özkan Çifti Başarılarının Sırrını Açıkladı Tıp Dünyasının Altın Çocukları! Özlenen ve Ömer Özkan Çifti Başarılarının Sırrını Açıkladı

Şiddetli Ağrılara Neden Oluyor

Dr. Çetinkünar, zonanın bulaşma riskinin olmadığını ancak, hastaların yakın temasındaki kişilere suçiçeği bulaşabileceğini ifade etti. Zona hastalığının baş bölgesinde görülmesi durumunda bazı vakalarda körlüğe kadar giden ciddi durumlar yaşanabileceğini belirten Çetinkünar, “Belirtilerin başladığı ilk üç gün içinde tedavi edilirse hastalık daha hafif seyredebiliyor. Ancak tedavi edilmediğinde hastalar uzun süre şiddetli ağrılar çekebiliyor,” dedi.

"Risk Grupları Aşı Olmalı"

Dr. Deniz Çetinkünar, özellikle 50 yaş üstü, bağışıklık sistemi zayıf ve onkolojik tedavi gören hastaların zona aşısı yaptırmalarını önerdi. “Zona aşısı artık kullanılmakta ve bu hastalık için bir koruma sağlayabilmektedir. Özellikle risk grubundaki hastaların aşı yaptırmasını öneriyoruz,” ifadelerini kullandı.
 

Kaynak: İHA