Çankırı'da sonbahar mevsimi ile birlikte doğada yetişen mantarlara olan ilgi arttı. Ancak uzmanlar, zehirli mantarların yol açabileceği tehlikeler konusunda vatandaşları uyarıyor. Çankırı İl Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Sarıkaya, özellikle sonbahar aylarında doğadan toplanan mantarların tüketiminde dikkat edilmesi gerektiğini belirtti. Sarıkaya, zehirli ve zehirsiz mantarların birbirine çok benzediğine dikkat çekti.

"Zehirli Mantarlar Ölümcül Olabilir"

Dr. Hüseyin Sarıkaya, mantarların yanlış tanınması sonucu ortaya çıkan mantar zehirlenmelerinin ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirterek, şu uyarılarda bulundu:
“Mantarların zehirli olup olmadığı konusunda en sık sorulan soru ‘acaba bu mantar zehirli mi?’ oluyor. Zehirli ve zehirsiz mantarlar birbirine çok benzediği için yanlışlıkla zehirli mantar tüketimi ciddi sonuçlar doğurabilir. Örneğin, zehirli olan Amanita türleri, zehirsiz Agaricus türleri ile karıştırılabilir. Dünya genelinde 10 binden fazla mantar türü bulunmaktadır, ancak bunların yalnızca 50-100 tanesi zehirlidir."

Yenidoğan Skandalına Karışan Hastanede İlaçlı Video İddiası Yenidoğan Skandalına Karışan Hastanede İlaçlı Video İddiası

Mantar Zehirlenmeleri Belirtileri nelerdir?

Mantar zehirlenmeleri, genellikle tüketildikten 2 ila 6 saat sonra belirtilerini gösterir. Dr. Sarıkaya, bu belirtiler arasında bulantı, kusma, sersemlik, ishal, ateş, nabız artışı ve karın ağrısının yaygın olduğunu belirtti. Daha ciddi vakalarda ise karaciğer ve böbrek bozuklukları ortaya çıkabilir. Zehirli mantarın vücuda verdiği hasarın geri dönüşsüz olabileceğini ve bu nedenle zehirlenme belirtilerinin fark edilmesi durumunda vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini söyledi.

Ulusal Zehir Danışma Merkezi 

Zehirlenmeler konusunda vatandaşların 114 numaralı Ulusal Zehir Danışma Merkezi’nden bilgi alabileceğini belirten Sarıkaya, zehirlenme vakalarında hızla müdahale edilmezse durumun ölümcül sonuçlar doğurabileceğini vurguladı. Sarıkaya, “Mantar zehirlenmesinin tehlikeli olduğu unutulmamalıdır. Alınan toksik doz, emilim süresi ve kişisel faktörler ölümcül sonuçlara neden olabilir” ifadelerini kullandı.


 

Kaynak: İHA