Bursa Şehir Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Müzeyyen Tuğçe Benli, sepsisin tehlikelerine dikkat çekerek vatandaşların bu konuda yeterli bilince sahip olmadığını vurguladı. Sepsise bağlı ölüm oranlarının bilinçsizlik nedeniyle yüksek olduğuna işaret eden Dr. Benli, hastalığın ciddiyetine dikkat çekti.
Sepsis Nedir? Belirtileri Neler?
Uzm. Dr. Müzeyyen Tuğçe Benli, sepsisin; ciddi bir enfeksiyon karşısında vücudun abartılı bir yanıt vermesi sonucu ortaya çıkan ve organlarda işlev bozukluğu ile seyreden ölümcül bir hastalık olduğunu belirtti. Dr. Benli, her enfeksiyonun sepsis olarak algılanmaması gerektiğini belirterek, “Ateş, üşüme, titreme, bilinç bulanıklığı, solunum sıkıntısı, kalp hızında artış, idrar çıkışında azalma gibi semptomlar varsa, sepsisten şüphelenilmeli ve hastalar hızla en yakın sağlık merkezine başvurmalıdır” dedi.
"Sepsis Dünya Genelinde Ciddi Bir Tehdit"
Dünya Sepsis Günü kapsamında açıklamalar yapan Dr. Benli, sepsisin ölüm oranlarının yüzde 80'e kadar çıkabildiğini söyledi. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre her 2-3 saniyede bir kişinin sepsis nedeniyle hayatını kaybettiğini belirten Benli, hastanelere hızlı başvurunun, hızlı tanı ve tedavinin bu oranları yüzde 20’ye kadar düşürebileceğini ifade etti. İlk etapta yapılan tetkiklerle hastalığın seyri belirlenirken, alınacak kültür sonrasında sıvı tedavisine başlanması ve geniş spektrumlu antibiyotiklerin kullanılmasıyla ölüm oranlarının ciddi oranda azaltılabileceğini vurguladı.
"Sepsis Özellikle 50 Yaş Üstü ve Bir Yaş Altı İçin Tehlikeli"
Sepsisin her yaş grubundan insanı etkileyebileceğini belirten Dr. Benli, özellikle 50 yaş üstü ve bir yaş altı bireylerin daha büyük bir risk altında olduğunu söyledi. Ek hastalıkların varlığı, özellikle 50 yaş üstünde riski artırıyor. Şeker hastalığı, alkol kullanımı ve HIV gibi bağışıklık sistemini baskılayan hastalıklarda sepsisin daha sık görüldüğüne dikkat çeken Benli, bu kişilerin sepsis karşısında daha savunmasız olduğunu belirtti.
Hijyen ve Aşılamaya Dikkat
Sepsisin önlenmesi için temel hijyen kurallarına uyulmasının ve aşılanmanın önemine dikkat çeken Uzm. Dr. Benli, “Sepsisi önlemenin en önemli yollarından biri aşılanma ve hijyen kurallarına uymaktır. Ayrıca, sepsisin tedavisinde akılcı ilaç kullanımı büyük önem taşır. Geniş spektrumlu antibiyotikler, doğru zamanda ve doğru şekilde kullanılmalıdır” ifadelerini kullandı.
"Sepsiste Hızlı Müdahale Hayat Kurtarır"
Dr. Benli, sepsisin ciddiyetine yeterince dikkat edilmediğini belirterek vatandaşların hızlıca hastaneye başvurmaları gerektiğini vurguladı. Yapılan çalışmalara göre, halk arasında sepsis konusunda yeterli bilincin bulunmadığını ifade eden Dr. Benli, “Kalp krizi veya inme gibi durumlarda hızla hastaneye başvuran hastalar, sepsisin ciddiyetini bilmedikleri için bu konuda geç kalabiliyor. Bu durum da yüksek ölüm oranları ile sonuçlanıyor” şeklinde konuştu.