Son dönemde Türkiye'de finansal piyasaların odak noktası, faiz oranlarındaki değişimler olmuştur. Mart ayı öncesinde %46,50 seviyesinde olan gecelik faiz oranları, son 3 ayda %52,99'a kadar yükselmişti. Ancak son günlerde belirgin bir düşüş yaşandı ve 5 Haziran'da %52,83 seviyesinden dün %47,02'ye kadar geriledi. Böylece gecelik faizler, son 3 ayın en düşük seviyesini görmüş oldu.
GÖZLER PPK TOPLANTISINDA
21 Mart'ta yapılan Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), politika faizini %50'ye çıkarmıştı. Bu kararın ardından döviz kurlarında stabil bir seyir izlenirken, aylık Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) %3'ün üzerinde artış göstermeye devam etti. Son haftalarda TL mevduat faizlerinde de düşüş gözlenirken, önümüzdeki hafta gerçekleşecek olan haziran ayı PPK toplantısından yeni önlemler bekleniyor.
MEVDUAT FAİZLERİ DE GERİLEDİ
TCMB verilerine göre, 1-3 ay arası en yaygın vade diliminde TL mevduatlara uygulanan faiz oranı, Nisan ayında %68,88'e kadar yükselmişti. Ancak 7 Haziran itibarıyla bu oran %60,95'e gerileyerek önemli bir düşüş kaydetti. Bugün ise TL mevduat faizleri %47-50 bandına gerilemiş durumda.
KREDİ FAİZLERİNDE SON DURUM
İhtiyaç kredisi faiz oranları da Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası verilerine göre, 29 Mart'ta %86,15 ile zirveye ulaşmıştı. Ancak 7 Haziran itibarıyla bu oran %75,02'ye kadar gerileyerek düşüş trendini sürdürdü. Bazı bankaların sunduğu en düşük ihtiyaç kredisi faiz oranlarına bakıldığında ise, 100 bin TL'nin 12 ay vadeli geri ödemesinin 136 bin TL'ye kadar gerilediği görülüyor. Bu geri ödeme miktarı, genel banka ortalamalarına göre hala 150 bin TL civarında seyretmektedir.