Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Meltem Öner Karaçay, sıtmanın insanlara dişi anofel sivrisineklerinin ısırmasıyla bulaşan paraziter bir enfeksiyon olduğunu ifade etti. Karaçay, 'Sıtma, hayatı tehdit eden ancak önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır' şeklinde konuştu.
Sıtma, önemli bir halk sağlığı sorunu ve dünya genelinde milyonlarca insanı etkiliyor. Dünya Sıtma Günü, bu hastalığın farkındalığını artırmak ve sıtmayla mücadelede küresel çabaları desteklemek için önemli bir platform sağlıyor.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından sıtma hastalığının kontrol altına alınması için oluşturulan küresel bir çerçeve program çerçevesinde 2007 yılında her sene 25 Nisan 'Dünya Sıtma Günü' olarak kabul edildi.
Sıtma Nasıl Bulaşır? Kimler Sıtma Riski Altındadır?
DSÖ'nün 2019 Dünya Sıtma Raporu'na göre, dünya nüfusunun yarısından fazlasının hala sıtma riski altında olduğunu belirten Dr. Meltem Öner Karaçay, sıtma vakalarının özellikle Doğu Akdeniz'de görüldüğünü vurguladı. Karaçay, bebekler, beş yaşın altındaki çocuklar, hamile kadınlar, AIDS'li hastalar ve turistlerin sıtmaya daha fazla yakalanma riski taşıdığını belirtti.
Sıtma Belirtileri Nelerdir?
Dr. Meltem Öner Karaçay, sıtmanın akut ateşli bir hastalık olduğunu ve semptomların genellikle enfekte sivrisineğin ısırmasından 10-15 gün sonra ortaya çıktığını belirtti. İlk belirtiler arasında ateş, baş ağrısı ve titreme yer alırken, tedavi edilmezse ciddi komplikasyonlara yol açabileceğini ifade etti.
Sıtma Tedavisi ve Sıtmadan Korunma Yöntemleri
Sıtmanın erken teşhis ve tedavisinin hastalığı azaltabileceğini ve ölümleri önleyebileceğini belirten Dr. Meltem Öner Karaçay, DSÖ'nün tüm şüpheli sıtma vakalarının doğrulanması için mikroskopi veya hızlı tanı testi kullanılmasını önerdiğini dile getirdi. Karaçay, ayrıca hastalığın yaygın olduğu bölgelere seyahat ederken ilaç kullanımı öncesinde doktora danışılması gerektiğini vurguladı.