Adana'nın Kozan ilçesinde yer alan 600 rakımlı kıraç arazilerde keçiboynuzu (harnup) hasadı başladı. Bölge halkı için hem gıda hem de ilaç sanayisinde önemli bir yer tutan keçiboynuzu, 40 dereceyi aşan sıcaklarda büyük bir emekle toplanıyor.
Kıraç Araziler Ekonomiye Kazandırılıyor
Kozan'da kıraç arazilerini harnup ağaçları ile ekonomiye kazandıran üreticiler, bu sezon hasada başlarken, harnup fiyatlarının henüz belirlenmediğini ifade etti. Keçiboynuzu, hem gıda sanayisinde hem de ilaç sanayisinde kullanılıyor ve bölge halkı tarafından şifa niyetine pekmezi yapılıyor.
Üreticiler Fiyat Belirlenmesini Bekliyor
Kuytucak Mahallesi'nde üreticilik yapan Hakan Yiğenoğlu, 'Ağaçlardan dal dal dönümünü yapıyoruz ardından tek tek topluyoruz. Zor bir mesai. 2 yıl önce fiyatı üreticinin yüzünü güldürmüştü ama son iki yıldır emeğimizin karşılığını alamıyoruz. Bu yıl henüz fiyat açıklanmadı ama 8-10 TL arasında bir fiyat konuşuluyor' dedi. Yiğenoğlu, hasadın zorluğuna ve verilen emeğe dikkat çekerek, bu yılki sıcaklar nedeniyle verimin biraz düşük olduğunu ancak 2 ton civarı bir hasat beklediklerini belirtti.