Türkiye'nin sıcak hava dalgalarıyla boğuştuğu bu günlerde, Marmara Denizi çevresindeki depremler vatandaşlarda endişe yarattı. Son olarak Ezine ilçesinde meydana gelen 4,7 büyüklüğündeki deprem, İstanbul'da da hissedildi ve kısa süreli bir panik yaşanmasına neden oldu. Depremlerin aşırı sıcaklarla ilişkilendirilip ilişkilendirilemeyeceği ise merak konusu oldu.

Sıcaklık ve Deprem İlişkisi: Bilimsel Açıklamalar

İstanbul Teknik Üniversitesi'nden Prof. Dr. Okan Tüysüz, sıcaklık ile deprem arasındaki ilişki hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Tüysüz, Habertürk’e yaptığı açıklamada, sıcak hava dalgalarının depremleri tetikleyip tetikleyemeyeceğini değerlendirdi.

Çanakkale'de deprem! Birçok ilden hissedildi! 'Bu deprem sürpriz değil' Çanakkale'de deprem! Birçok ilden hissedildi! 'Bu deprem sürpriz değil'

Sıcaklıkların Deprem Üzerindeki Etkisi

Prof. Dr. Tüysüz, sıcaklık ve meteorolojik olayların depremlerle doğrudan bir ilişkisi olmadığını belirtti. "Türkiye’de 485 bilinen fay hattı bulunuyor ve bunlardan biri deprem üretse, ülkede deprem etkinliği devam eder. Özellikle 4-5 büyüklüğündeki depremler her an meydana gelebilir. Bu olaylara başka anlamlar yüklemek anlamsızdır," dedi.

Kış lastiği takma tarihi belli oldu! Cezası Ne Kadar? Kış lastiği takma tarihi belli oldu! Cezası Ne Kadar?

Deprem Riskleri

Tüysüz, 2023 Şubat ayında yaşanan depremlerden sonra Doğu Anadolu’daki deprem etkinliklerine de dikkat çekti. Ege bölgesi ve Bingöl gibi büyük deprem beklentisi olan bölgelerde her an deprem olabilecek riski bulunduğunu vurguladı. “Ege bölgesi dünya genelinde en sık deprem yaşanan bölgelerden biridir. Marmara ve Bingöl gibi bölgelerde de deprem riski yüksek olup, bu bölgelere yönelik toplum ve yönetim olarak yeterince hazırlıklı olduğumuzu söylemek mümkün değildir,” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Haber Merkezi