Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Antalya Şubesi Eş Başkanı Şükran İçöz, Anayasa Mahkemesi tarafından daha önce iptal edilen sendika barajı ve "toplu sözleşme ikramiyesi" uygulamalarının yeniden TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edilmesini eleştirdi. İçöz, bu düzenlemelerin sendikal bağımsızlığı tehdit ettiğini belirtti.

Yeniden Gündeme Gelen Tartışmalı Düzenlemeler

Şükran İçöz, şube binasında yaptığı açıklamada, "Sendika barajı ve toplu sözleşme ikramiyesi uygulamalarında ısrar devam ediyor" diyerek, Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen uygulamaların tekrar TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edilmesine tepki gösterdi. İçöz, sendika aidatlarının devlet (işveren) tarafından ödenmesini öngören düzenlemelerin, sendikaların bağımsızlığını zedeleyeceğini savundu.

Antalya Alanya'da orman yangını Antalya Alanya'da orman yangını

Sendika Yardımı ve Devlet Müdahalesi

İçöz, toplu görüşme mutabakat metninde yer alan ve sendika üyelerine aidat kayıplarını telafi etmek amacıyla devlet tarafından yapılan ilave ödemelerin, sendikalar üzerindeki devlet etkisini artıracağını vurguladı. KESK'in bu düzenlemelere karşı şerh koyduğunu ve itirazlarının usulden reddedildiğini hatırlatan İçöz, “Bu düzenlemelerle Türkiye'nin sendikal örgütlenmesine devlet müdahalesinin önü açılmıştır” dedi.

Örgütlenme Özgürlüğüne Yapılan Müdahaleler

Şükran İçöz, T. Kamu Sen ve KESK arasında yapılan pazarlıkların medya tarafından deşifre edildiğini belirterek, "Memur Sen sendikası, aidatlara destek primi ve toplu sözleşme ikramiyesi ekleyerek sendika aidatına müdahale etmeyi sürdürmüştür. Baraj getirme çabaları, diğer sendikalara yaşam hakkı tanımayan bir yöntem olarak karşımıza çıkmıştır" şeklinde konuştu.

SES'in Net Tavrı: Aidatlar Üyeler Tarafından Ödenmeli

SES olarak aidatların işveren tarafından ödenmesini kesinlikle kabul etmediklerini ifade eden İçöz, "Sendika aidatını üye kendisi ödemelidir. Üye kendi cebinden ödemeli ki sendikasını sorgulayabilsin. İşveren tarafından aidat ödemesi yapıldığında işverenin etkisi artar ve emekçiler sefalet ücretlerine mahkum edilir" dedi. İçöz, sendikal bağımsızlık ilkesinin korunması ve emekçilerin haklarının savunulması gerektiğinin altını çizdi.

Kaynak: Kamer Durdu