Sergey Lavrov, toplantıda yaptığı konuşmada, Rusya'ya uygulanan yaptırımların Avrupa Birliği'ne (AB) ağır bir fatura çıkardığını söyledi. Lavrov, 'Son derece mütevazı ve ihtiyatlı tahminlere göre son bir buçuk yılda Avrupalı şirketler, Batı'nın tek taraflı yaptırımları nedeniyle 250 milyar euro zarar etti. Bu büyük bir rakam. Bu yaptırımlar küresel ekonomide krizi daha da ağırlaştırdı' dedi.
Tek taraflı yaptırımlar ve piyasa karşıtı tedbirler
Lavrov, Rusya'ya uygulanan enerji ambargosu ve Rus petrolündeki tavan fiyat uygulamasının da küresel enerji güvenliğini tehdit ettiğini vurguladı. Lavrov, 'Rusya'nın enerji kaynaklarına yönelik açıklanan boykot, tek taraflı yaptırımlar ve piyasa karşıtı tedbirler, özellikle de dillere destan olan 'tavan fiyat' kararı küresel enerji güvenliğine darbe indirdi. Tedarik zincirleri, küresel enerji akışlarının maliyeti, yeniden dağıtımı, işlem ve lojistik maliyetlerindeki artış nedeniyle üretimde kopuşlar oldu' diye konuştu.
Lavrov, Batılı ülkelerin yaptırım kararlarındaki asıl amacının sivil kargaşa çıkarmak olduğunu öne sürdü. Lavrov, 'Yaptırımların hedeflerini gizlemiyorlar. Rus ekonomisini baltalamak, siyasi liderliği dış meselelerde bağımsız çizgiden vazgeçmeye zorlamak, halkı yetkililere karşı kışkırtmak, doğrudan beyan edilen bir hedeftir. Kendilerine sivil kargaşayı kışkırtmak, halkı yetkililere karşı ayağa kaldırmak gibi bir görev belirlediler' şeklinde konuştu.
Rus enerji kaynaklarını terk etmeye zorluyor
Lavrov, ABD'nin Ukrayna politikasında Avrupa Birliği (AB) ülkelerine "boykot" dayatmasında bulunduğunu ancak ABD'nin kendilerinden kritik ürünleri almaya devam ettiğini dile getirdi. Lavrov, 'AB'yi tüm Rus ürünlerinden vazgeçirmeye zorlayan Washington, Rusya'dan uranyum ve diğer kritik ürünleri almaya devam ediyor. ABD bencil yasalarıyla Avrupalı şirketlere pahalı olan Amerikan sıvılaştırılmış doğal gazını (LNG) dayatıyor ve Rus enerji kaynaklarını terk etmeye zorluyor' belirtti.
Lavrov, Rus gazını Avrupa'ya taşıyan Kuzey Akım boru hatlarına yapılan saldırıları da hatırlattı. Lavrov, hala bu süreçten sonra Batı'nın somut soruşturma adımları atmadığının altını çizerek, 'Ulusal düzeyde söz konusu soruşturmalara katılan ne Almanya, ne Norveç ne de İsveç bize net ve mantıklı bir şey söyleyemedi. Böylelikle Avrupalıların ucuz gaz elde etme umutları baltalandı. Bunun yerine pahalı Amerikan gazı geldi' ifadelerini kullandı.
Herhangi bir yaptırımın bulunmadığını açıklıyor
Lavrov, tahıl anlaşması ile ilgili de konuştu. Lavrov, 'Paketin bizimle ilgili olan kısmı kesinlikle sıfır noktasında. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in, UNCTAD Genel Sekreteri Sayın Rebeca Grynspan'ın çabalarını görüyoruz. Ancak bu çabalar hiçbir katkı sağlamıyor. Çünkü, Batı inatla gözlerinizin içine bakarak Rusya'dan gıda ve gübre getirilmemesine karşı herhangi bir yaptırımın bulunmadığını açıklıyor' dedi.