Aksu’da tek
ekim yapan üreticiler yeni sezon için fide dikimine başladı. Kundu
Mahallesi’nde üretim yapan Ziraat Mühendisi Saide Karataş, 3,5 dekar alana
ektiği kokteyl domatesleri 3 ay sonra hasat edeceklerini söyledi.
Baba mesleği
olan çiftçiliğe sahip çıkan Saide Karataş, seralarından topladıkları mahsulleri
Antalya Toptancı Hali’ndeki tüccarlar aracılığıyla yurt içi ve yurt dışına
sattıklarını belirtti. Mahsullerin hasat zamanlarının iklim şartlarına ve bakım
koşullarına göre değiştiğine değinen Saide Karataş, “3,5 dönümlük seramızda,
halk arasında bilinen ismiyle kokteyl domates dikimimiz var. Geç güzlük olarak
tabir edebiliriz. Aşağı yukarı 2,5-3 ay sonra meyvelerimiz rengini almaya
başlar ve satmaya başlarız” diye konuştu.
600 BİN TON İHRACAT
Aksu’da
hatırı sayılır miktarda domates seralarının olduğunu kaydeden Saide Karataş,
“İlçemizde 40 bin dekarı gecik örtü altı sebze yetiştiriciliği yapılan seramız
var. 500-600 bin ton ihraç ettiğimiz domates ve biber mahsullerimiz oluyor”
dedi.
Tek veya çift
ekim yapılmasının bakım şartlarına göre değişkenlik gösterdiğini dile getiren
Ziraat Mühendisi Saide Karataş, “Yeni başlayan dikimimiz aslında tek ekim ama
bakım şartlarımıza göre tek ekim ya da çift ekim koşulları da değişebiliyor.
Eğer güzel bakarsanız, iklim koşulları da elverişli geçerse, zararlılarına
börtü böceğe de dikkat ederseniz uzun süre Mayıs’a kadar toprakla
buluşturduğumuz fidelerden mahsul alabiliyoruz” ifadelerini kullandı.
Mahsullerini
güzlük yetiştirip hale satan çiftçi arkadaşlarının da olduğunu dile getiren
Saide Karataş, domateslerin 3-3,5 TL’ye ihracata verildiğini sözlerine ekledi.
(İHA)