Akdeniz Gerçek'in yıllardır gündeeme taşıdığı falezlerde otellerin ve plaj işletmelerinin yarattığı tahribat geri dönülemez noktaya gelmek üzere. Geçtiğimiz aylarda Antalya’da dünyaca ünlü falezlerin 'Kesin Korunacak Hassas Alan' statüsünden 'Nitelikli Doğal Koruma Alanı' statüsüne düşürülmesi sonrası işgalin önü daha da açıldı. Falezlerin koruma kararını çıkaran dönemin Antalya Belediye Başkanı Selahattin Tonguç’un “Uyan Antalya” çığlığına Şehir Plancıları Odası (ŞPO) Antalya Şubesi’nden ses geldi. ŞPO Antalya Şubesi, falezlerin korunması için hem Cumhurbaşkanlığı’na hem de Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na dava açtı.
HEM BAKANLIĞA HEM CUMHURBAŞKANLIĞINA DAVA AÇILDI
Falezlerde süren otellerin ve özel plaj işletmelerinin işgali tahribatın yarası hala kapanamazken kamuoyunun duruma tepkisi artıyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın falezler ile ilgili aldığı işgallerin kaldırılması kararından aylar sonra Resmi Gazete'de yayınlanan Cumhurbaşkanı kararnamesiyle falezlerin statüsü düşürülerek günübirlik tesisler, iskele, balıkçı barınağı, su sporları, güneşlenme terası, ahşap iskele, teleferik, telesiyej vb. faaliyetlerin yapılmasının önü açılmıştı. Falezlere çökmeye çalışan kişiler Antalya'nın doğal dokusuna geri dönüşü olmayan zararlar vermeye hazırlanırken kamuoyunda tepkiler büyüyordu. Falezlerin korunması için dava Şehir Plancıları Odası (ŞPO) Antalya Şubesi’nden geldi. Hem Cumhurbaşkanlığı’na hem de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na dava açan ŞPO, ‘Falezlerin kesin korunacak hassas alan sınırlarının yeniden belirlenmesi ile ilgili Cumhurbaşkanı’nın 7 Eylül 2024’te yayınladığı kararın’ öncelikle yürütülmesinin durdurulmasına ve takiben iptali talebiyle yargı yoluna başvurdu. Açılan iki davada davacı vekilinin Av. Koray Cengiz olduğu görülürken Cumhurbaşkanlığı’na Danıştay 4. Daire, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na ise Antalya 5. İdare Mahkemesi üzerinden dava açıldı.
“GERİ DÖNÜLEMEZ KAYIPLARA YOL AÇABİLİR”
Geçmişte yurtdışından uzmanlar getirerek falezlerin dünyada sadece 2 yerde olduğunun tescillenmesi ile falezlerin korunması gereken alan ilan edilmesi sağlanmışken son yıllarda ağır işgale uğrayan falezler için dava yoluna giden ŞPO Antalya Şube Başkanı Funda Yörük, “Antalya’nın geleceği ve sürdürülebilirliği için böylesi jeolojik açıdan ilginç doğa harikası falezler mutlaka korunmalıdır. Bu mirası korumak ve gelecek nesillere aktarmak, hepimizin sorumluluğundadır. 7 Eylül 2024 tarihinde yayımlanan kararın değerlendirilmesi ve özellikle falezlerin denizle buluştuğu kısımlarda devamlılığın korunması adına ‘Kesin Korunacak Hassas Alan’ statüsünün geri kazandırılması gerekmektedir. Kentin eşsiz doğal mirasının gelecekte geri dönülmez ekolojik, estetik ve jeolojik kayıplara yol açacağının tespiti ile bu bağlamda Muratpaşa-Konyaaltı Falezlerinin Varyant Kısmında; bilimsel ve çevresel değerlere saygı göstererek doğal mirasımızı korumaya devam etmemizin üstün kamu yararı barındırdığı irdelenmelidir. Dava konusu işlemin kamu yararına aykırı olduğu, Muratpaşa-Konyaaltı falezlerinin varyant kısmında yoğunluk arttırıcı nitelikte olduğu, aykırı ve kötü emsal teşkil edeceği, plan bütünlüğünü bozduğu, kamu yararı taşımadığı, şehircilik ilkelerine uymadığı dikkate alınarak özellikle konunun idare mahkemesi nezdinde iptalini istiyoruz” dedi.