Antalya Tabip Odası Yönetim Kurulu üyesi Aydan İzgi ve SES Antalya Eş başkanı Şükran İçöz, koronavirüs pandemisi sırasında tehlikeyi göğüsleyen ve büyük fedakarlık göstermelerine karşın haklarını alamadıklarını ifade ederek tüm sağlıkçıları gelecekleri ve bugünler için mücadeleye etmeye çağırdılar.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Antalya Şubesi ve Antalya Tabip Odası düzenledikleri ortak eylemle sağlık emekçilerinin özlük haklarının bir an önce verilmesini talep etti. Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde toplanan sağlık emekçileri adına ortak açıklamayı SES Antalya Şube Eş Başkanı Şükran İçöz yaptı.

 

SAĞLIKÇILAR ÖZLÜK HAKLARINI ALMAKTA KARARLI

Pandemi dahil yağmurda, çamurda hakları olanı talep etmekten vazgeçmeyeceklerini ve her yerde görünen ve görünmeyen emeklerinin karşılığını almak için haykıracaklarını ifade eden Şükran İçöz, “Artık oyalanmak istemiyoruz.  Siyasi iktidar tarafından bize söz verildiği halde halen düzenleme yapılmayan özlük haklarımız için mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi.

Siyasi iktidarın ve hiçbir şekilde sağlık emekçisini görmeyen Sağlık Bakanlığı’nın yıllardır ekonomik ve özlük hakları için görmezden gelindiğini belirten İçöz, şu ifadeleri kullandı:

“Bizi açlık sınırının biraz üzerinde sefalet ücretine mahkum etti. Bunun yanında özlük haklarımızı iyileştirmediği, geliştirmediği gibi değişik ve sözleşmeli istihdam modelleri oluşturarak kadrosuz ve güvencesiz çalışma modeli yarattı.

AKP, iktidara gelmesiyle birlikte sağlıkta dönüşüm programını başlatarak sağlık kurumlarını ticarethaneye hastaları da müşteriye dönüştürerek sağlıkta ki yıkım sürecini başlattı. Sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin hizmet sunumunda engel oluşturma ve emeğimizin karşılığını alma konusunda sorunlar yaşattı. Sosyal Hizmet alanında ise bağlı kurum ve kuruluşlarda çalışan emekçilerin var olan sorunları daha da arttı.

 Buralarda çalışanların vardiya süreleri ve vardiya sayısı farklılıklar göstermekte, dolayısıyla bu farklılık yasal çalışma sürelerini kat kat artırmaktadır. Bunun karşılığında ise ne ücret ne de izin alamamaktadırlar. Bu da çalışanların moral/motivasyonunu olumsuz olarak etkilemektedir.”

Koronavirüs sürecinde iş yüklerinin kat be kat arttığının altını çizen İçöz, çalıştıkları alanların da sağlık koşulları için uygun olmamasının yanı sıra Covidli hastalarla birebir temasa girmelerine karşın yeterli malzemelerinin olmadığını aktardı.

 

SAĞLIKÇILAR HAKLARINI MADDE MADDE SIRALADI

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Antalya İl Eş başkanı Şükran İçöz, sağlık emekçilerinin acil ve en hayati taleplerini madde sıralayarak AKP hükümetine hızla adım atması yönünde uyarılarda bulundu.

İşte sağlıkçıların derhal adım atılmasını istedikleri o talepleri:

1-Söz verdiğiniz gibi 3600 ek gösterge verilsin,

2-Yıpranma payından fiili çalışma şartı kaldırılsın, yıpranma payı (fiili hizmet zammı) geçmiş yıllar da dahil ve 5 yıla 1 yıl olmak üzere bütün emekçileri kapsasın,

3-Çalışma koşulları düzeltilsin, iş yükü azaltılsın, uzun çalışma saatleri kısaltılsın

5-Her iş yerine 7/24 ücretsiz kreş sağlansın,

6-EYT sorunu bir an önce çözülsün,

7-Sağlıkta şiddeti ve mobbingi önleyen gerçek tedbirler alınsın,


KORONAVİRÜS MESLEK HASTALIĞI SAYILSIN

Uzun süredir koronavirüsün meslek hastalığı olarak sayılması için mücadele eden sağlıkçılara daha önce yanıt veren Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk böyle bir adım atılmayacağını açıklamıştı.

Sağlıkçılar bu taleplerinden vazgeçmeyeceklerini bir kez daha belirterek diğer taleplerini de duyurdular:

9- Sözleşmeli statüde çalışan sağlık ve sosyal hizmet emekçileri kadroya geçirilsin,

10-Hemşirelik meslek yasası uygulansın ve diğer sağlık meslek mensupları için kendilerine özgü meslek yasaları çıkarılsın

11-Analık izni 16 haftadan 24 haftaya çıkartılsın

12-Giyim yardımı mesleki riske uygun gerçek enflasyon rakamlarıyla ödensin, sağlık ve güvenlik açısından ücretsiz servis sağlansın,

13-Pandemi ile mücadele eden filyasyon ekiplerinin ve nöbet usulü çalışanların yemek sorunu çözülsün,

14- Kadrolu ve güvenceli istihdam biçimiyle sağlık emek gücü sayısı artırılsın,

15-Sosyal hizmetlerde emek gücü artırılsın, çalışma saatleri ve vardiya sistemi düzenlensin,

16- Haklarında memuriyete engel teşkil edecek kesinleşmiş yargı kararı bulunmayan ihraç tüm sağlık ve sosyal hizmet emekçileri derhal göreve başlatılsın.


İZGİ: “HEKİMLER BELİRSİZ ÜCRETE MAHKUM EDİLEMEZ”

Sağlık çalışanlarının başta özlük hakları olmak üzere sağlıkta dönüşüm adı altında giderek yok edilmeye çalışıldığını savunan Antalya Tabip Odası Yönetim Kurulu üyesi Aydan İzgi, sağlık çalışanlarına her türlü ek ödemenin fazlasıyla yapıldığını açıklayan hükümet yetkililerinin sözlerinin gerçeği yansıtmadığını vurguladı. İzgi, “Yoğun emek ve özveri gerektiren bu dönemde bir de kamuoyunda ek ödeme alındığına dair yaratılan algı sağlık çalışanlarını yıpratmaktadır” denildi.

AKP’li isimlerin devamlı olarak ‘tavandan ek ödeme’ yapıldığı iddialarına rağmen, Kasım ve Aralık 2020 ek ödemelerinin dahi ödenmediğini ve ne zaman ödeneceğinin de açıklanmadığını aktaran İzgi, sağlıkçıların ekonomik olarak da tükenmişlik sınırına itildiğinin bir kez daha hatırlattı.

Sağlıkçılara geçtiğimiz aylarda uygulanan yıllık izin ve istifa yasaklarına da bir kez daha başvurulmaması gerektiğini belirten İzgi, sürekli olarka gündemi meşgul eden sağlıkçılara yönelik şiddete karşın etkin mücadele edilmesi ve caydırıcı cezaların verilmesi adına gerekli kararların alınmasını talep ettiklerini ilan etti.


MÜCADELE EDECEĞİZ, TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ

Antalya Tabip Odası Yönetim Kurulu üyesi Aydan İzgi, döner sermaye ödemelerinden vazgeçilmesi gerektiğini ve temel ücret düzenlemesine geçilerek ay sonunda belirsiz ücret alınmamasını istediklerini açıklarken, hekimler için ek göstergenin 7200’e çıkarılmasını istediklerini aktardı.

İzgi sözlerini şöyle sürdürdü:

“Covid-10 herhangi bir illiyet bağı aranmaksızın meslek hastalığı olarak kabul edilmelidir. Personel eksiklikleri kadrolu, güvenceli istihdam ile giderilmelidir.

Hekimler ve sağlık çalışanlarının canları pahasına sürdürdükleri emeklerinin karşılığı olan ek ödemelerinin Sağlık Bakanlığı tarafından acilen ödenmesi TTB olarak öncelikli talebimizdir. Salgın sürecindeki ek ödemelerde yapılan adaletsizlikleri unutmayacağımızı, her arkadaşımız hakkını alana kadar mücadele edeceğimiz, taleplerimiz karşılanana kadar takipçisi olacağımızı kamuoyu bilmelidir.”

HABER MERKEZİ

Editör: TE Bilisim