Ramazan ayı geldiğinde, oruç tutan bireylerin uzun süre aç kaldığı ve beslenme düzeninin değiştiği bir dönem başlıyor. Bu dönemde dengeli beslenmek, daha da büyük önem taşıyor. Bu yılın Ramazan ayında imsak ile iftar arasında yaklaşık 13-14 saatlik bir açlık süresi gerekiyor.
Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, 'Yeterli ve dengeli beslenmenin sürdürülebilmesi için sahur öğünü atlanmamalı, ana öğün ve ara öğünler yapılmalıdır. Öğünlerde beş besin grubundan besinlerin tüketilmesi sağlıklı ve dengeli seçimler için gereklidir' denildi.
Hafif ve Sağlıklı Kahvaltı Önerileri
Sahurda yapılacak kahvaltının, günün verimli geçmesi için önemli olduğu vurgulanırken, ağır yemeklerden kaçınılması gerektiği belirtildi. Sahurda süt, yoğurt, peynir, yumurta, tam tahıllı ekmekler, çiğ sebze-meyve gibi besinlerden oluşan hafif bir kahvaltı veya çorba, zeytinyağlı yemekler, yoğurt ve salata içeren bir öğün tercih edilebilir.
Ayrıca, gün içinde açlık hissinin geciktirilmesi için lifli kompleks karbonhidrat kaynaklarının tüketilmesi öneriliyor. Kuru fasulye, nohut, mercimek, bulgur pilavı gibi besinler, mide boşalma süresini uzatarak açlık hissinin gecikmesine yardımcı olabilir.
Ağır ve Yağlı Yemeklerden Kaçının
Açıklamada, sahurda ağır yemeklerden kaçınılması gerektiği ve özellikle aşırı yağlı, tuzlu, ağır yemeklerden ve hamur işlerinden uzak durulması gerektiği vurgulandı. Aksi takdirde, gece metabolizma hızının düşmesiyle yemeklerin yağa dönüşme hızı ve kilo alma riski artabilir.
Sıvı Tüketimine Dikkat
Sıvı ihtiyacının karşılanmasında suyun önemi büyük. Açıklamada, 'Sıvı ihtiyacının karşılanmasında su başlıca tercih olmalıdır. Su enerji içermez ve en iyi şekilde hidrasyon sağlar. Susama hissi su ile giderilmelidir. 65 yaşından sonra susama hissi azaldığı için bu bireyler susamadan su içmeye özen göstermelidir. Sular, nane, çubuk tarçın, limon, meyveden yapılmış buzlar ile aroma katılabilir' ifadelerine yer verildi.