Ramazan ayına sayılı günler kala, Diyetisyen Hande Selin Ok, iftarlık ve sahurluk alışveriş listesi hazırlamak isteyenlere önemli öneri ve uyarılarda bulunuyor. İslam dünyası için anlamı büyük olan Ramazan ayında, sağlıklı beslenmenin altını çizen Ok, özellikle dengeli besin seçimi yapmanın, sağlıklı ve kaliteli gıdalara öncelik vermenin ve özel sağlık durumunu göz önüne almanın önemine vurgu yapıyor.
Ramazan Ayı: Beslenme ve Oruç Tutma Zamanı
Bu yıl 11 Mart'ta başlayacak olan Ramazan ayı, 10 Mart Pazar'ını 11 Mart'a bağlayan gecede ilk sahura kalkılacak. Acıbadem Kent Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Hande Selin Ok, bu mübarek ayda orucun açılacağı iftar sofralarında ve oruca niyet edilecek sahur sofralarında sağlıklı beslenmenin önemine dikkat çekiyor. Gıda alışverişlerini belirleyecek faktörler hakkında konuşan Ok, özellikle dört temel besin grubuna dikkat edilmesi gerektiğini ifade ediyor.
Sağlıklı Menüler İçin Temel İpuçları
Ok, iftar ve sahurda sağlıklı proteine ve yağa odaklanmanın önemine vurgu yapıyor. Sağlıklı protein ve yağ kaynakları sayesinde uzun süre açlığa dayanıklılığı artırabilir ve genel sağlığınızı koruyabilirsiniz. Alışveriş listesinde bulunması gereken sağlıklı yağlara dikkat çeken Ok, süt grubu, et, balık, tavuk gibi temel besin gruplarına yer verilmesini öneriyor. Kuru baklagillerin bitkisel protein kaynağı olduğunu belirten Ok, hayvansal proteinle birleştirilmesinin dengeli bir tercih olacağını söylüyor.
Pide, Ekmek ve Tahıllar: Dengeli Tüketim Şart
Ramazan sofralarının vazgeçilmezi pideyi tercih ederken ölçülü olunması gerektiğini belirten Ok, pide miktarını bir dilim ekmeğe eşitlemenin önemine değiniyor. Pilav tercih edilecekse, kabuklu pirinç veya bulgurun iyi seçimler olduğunu vurgulayan Ok, makarnanın sebzeli, yoğurtlu veya peynirli soslarla tercih edilmesi gerektiğini ifade ediyor. İftarın olmazsa olmazı çorbanın da sofrada yer alması gerektiğini belirten Ok, sağlıklı beslenmenin anahtarının bu temel besin gruplarına dikkat etmek olduğunu söylüyor.
Lifli Yiyeceklerle Sağlıklı Bir Ramazan
Diyetisyen Hande Selin Ok, Ramazan ayında lifli beslenmenin önemine de dikkat çekiyor. Lif içeriği yüksek yiyeceklerin sindirimi yavaşlatarak tokluk hissi verdiğini belirten Ok, düzenli bağırsak hareketlerine ve kabızlığı önlemeye yardımcı olduğunu söylüyor. Tahıllar, hurmalar, incirler, kepekli tahıllar, yağlı tohumlar, sebzeler ve meyvelerin lif içeriğini artırdığını ifade eden Ok, protein açısından zengin besinlerin enerjiyi tazelemeye ve tok hissetmeye yardımcı olduğunu ekliyor. Ara öğünlerde meyve, sütlü tatlılar ve kuru yemişlerin tercih edilmesini öneren Ok, vücudun ihtiyaç duyduğu besinleri dengeli bir şekilde almanın Ramazan ayında da önemli olduğunu vurguluyor.
Özel Sağlık Durumu Olanlar İçin Uyarılar
Ok, özel sağlık durumu olan bireylere de önemli uyarılarda bulunuyor. Yüksek tansiyon hastalarının tuzlu gıdalardan uzak durmalarını öneren Ok, potasyum içeren besinlere odaklanmalarını tavsiye ediyor. Yüksek kolesterolü olanların kırmızı et, tavuk ve balık tercihlerine dikkat etmelerini vurgulayan Ok, kabızlık yaşayanlara yeterli lif ve su alımına özen göstermelerini hatırlatıyor. Hazımsızlık ve gaz şikayetleri olanlara ise sıcak ve soğuk besinlerden kaçınmalarını, yavaş ve iyi çiğneme alışkanlığı edinmelerini öneriyor.