Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Akdeniz Gerçek Sağlık Kulaklık kullanan gençlerde işitme kaybı artıyor! Ne yapmalı?

Kulaklık kullanan gençlerde işitme kaybı artıyor! Ne yapmalı?

Kulaklık kullanımı Özellikle çocuklar ve ergenler arasında kalıcı işitme kayıplarına neden olabiliyor. Uzmanlardan uyarılar geldi.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Haberleri
Kulaklık kullanan gençlerde işitme kaybı artıyor! Ne yapmalı?
KAYNAK: İHA

Teknoloji kullanımının yaygınlaşması ve akıllı telefonların günlük yaşamda daha fazla yer almasıyla birlikte, eğlence amaçlı kulaklık kullanımındaki artış, birçok sağlık sorununu da beraberinde getiriyor. Özellikle çocuklar ve ergenler arasında yaygın olan bu durum, kalıcı işitme kayıplarına neden olabiliyor. Dünya genelinde yaklaşık 1,5 milyar çocuk ve ergen, işitme kaybı riski altında bulunuyor.

Kulaklık Kullanımının İşitme Üzerindeki Etkileri

Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Kulak Burun Boğaz Baş ve Boyun Cerrahisi Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Remzi Tınazlı, yapılan çalışmalara göre, günde ortalama 80 dakika veya daha fazla kulaklık kullanan ergenlerde işitme kaybı görülme sıklığının yüzde 22,3 olduğunu belirtiyor. Günde 80 dakikadan fazla kulaklık kullananların işitme kaybı riskinin, bu sürenin altında kalanlara göre 4,7 kat daha yüksek olduğunu vurguluyor.

Kulaklık Sesinin Düşük Seviyede Kullanılması Gerekiyor

Yrd. Doç. Dr. Tınazlı, iç kulak tipi işitme kaybının, yüksek sesle kulaklık kullanımından kaynaklandığını belirtiyor. Kulaklıkların yüksek sesle uzun süre kullanılması, geri dönüşü olmayan işitme kaybına yol açabiliyor. Kulaklık sesinin kontrollü bir şekilde kullanılması gerektiğini ifade eden Tınazlı, insan kulağının 85 desibelden fazla sese uzun süre maruz kalmasının işitme kaybına neden olabileceğini belirtiyor.

Kulak Çınlaması ve Erken Tanının Önemi

Geçici kulak çınlamasının işitme kaybının bir belirtisi olabileceğini vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Tınazlı, işitme kaybı tedavisinde erken tanının önemine dikkat çekiyor. Çınlama genellikle kendiliğinden geçtiği için sıklıkla hafife alınıyor, ancak bu durum kalıcı işitme kayıplarına yol açabilir. Ayrıca, bilinçsiz kulaklık kullanımının dış kulakta da tahrişe ve bakteriyel enfeksiyonlara neden olabileceği belirtiliyor.

Kulak Sağlığı İçin Alınması Gereken Önlemler

Yrd. Doç. Dr. Tınazlı, kulak sağlığını korumak için dikkat edilmesi gerekenleri şu şekilde sıralıyor:

Gürültülü ortamlardan kaçınılmalı veya kulak koruyucu tıkaçlar kullanılmalı.
Kulaklık sesi yüzde 60’tan fazla açılmamalı ve kesintisiz kullanım süresi bir saati aşmamalı.
Kulaklara dinlenme molası verilmelidir.
Kulaklıkla uyumaktan kaçınılmalı ve ses izolasyonu iyi olan, arka plan gürültüsünü azaltan kulaklıklar tercih edilmelidir.


 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Kepez Kültür Festivali Mustafa Özarslan'ın Muhteşem Konseriyle Sona Erdi

Kepez Kültür Festivali Mustafa Özarslan'ın Muhteşem Konseriyle Sona Erdi