Gümüşhane'de havaların ısınmasıyla birlikte kene vakaları artarken, bu yılın ilk Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) vakası Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi’nde tedavi edilmeye başlandı.

Konuyla ilgili olarak konuşan Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Gürdal Yılmaz, KKKA vakalarının hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte artış gösterdiğine dikkat çekti.

Yılmaz, KKKA nedeniyle hastaneye başvuran bir kişinin olduğunu belirterek, '2002 yılından bu yana KKKA vakaları, hava sıcaklıklarının yükselmesiyle beraber insanların doğaya çıkmasıyla artmaya başladı. Şu anda yeni vakalarımız var ve bir hastamız tedavi altında. Gripten kaynaklanan yoğunluğumuzun yanı sıra, KKKA vakaları da artmaktadır. Gümüşhane'den daha fazla hastanın bize başvurmasıyla birlikte, Gümüşhane'deki sağlık personelinin durumu takip edebilmesini ve gerektiğinde hastaları bize yönlendirmesini istiyoruz. Türkiye genelinde KKKA vakalarında artış gözlemlenmektedir' dedi.

Kene Isırığına Dikkat! Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Vakaları Görülmeye Başladı (2)

Haziran-Temmuz Dönemi En Riskli Zaman

Kene vakalarının özellikle Haziran ve Temmuz aylarında yoğun olduğunu belirten Yılmaz, 'Haziran-Temmuz dönemi, kene vakalarının en yoğun olduğu zaman dilimidir. Bölgedeki hastanelerde kaydedilen vakaların sayısı 200-300 arasındadır. Geçen yıl bir hastamız KKKA nedeniyle hayatını kaybetti. Vücudun mikroba verdiği tepki ve destek tedavisi durumuna bağlı olarak, mikrobun türüne bağlı olarak tepkiler değişebilir ve ölümler meydana gelebilir' şeklinde konuştu.

Sahil bölgelerinde görülen kenelerin KKKA açısından bir tehlike oluşturmadığını belirten Yılmaz, 'Özellikle fındık toplama döneminde kene ısırıklarından kaynaklı başvurular artmaktadır. Ancak sahil bölgelerindeki keneler KKKA taşımamaktadır. Kelkit Vadisi bölgemiz için önemlidir. Bu bölgelerdeki keneler, Çoruh Nehri çevresindeki alanlarda bulunur ve daha aşağılarda görülür. Karadeniz'deki kenelerin genellikle siyah rengi vardır ve KKKA taşımazlar. Ancak Gümüşhane ve Kelkit tarafındaki keneler kahverengimsi renkte olabilir ve bu tür keneler daha tehlikelidir. Korunma yöntemi olarak, otlu alanlara giderken paçalarımızı çorapların içine sokmalıyız. Eve döndüğümüzde ise vücudumuzu kene açısından kontrol etmeliyiz' dedi.

Kaynak: İHA