Saadet Partisi Antalya İl Başkan Yardımcısı Abdulkadir Kayabaş, Antalya'nın ekonomik durumu ve vatandaşların geçim sıkıntısı hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Kayabaş, Şubat ayında artan enerji maliyetleri ve gıda fiyatlarındaki yükselişin dar gelirli vatandaşları ciddi şekilde zorladığını belirterek, enflasyonun toplumun geniş kesimleri üzerinde büyük bir baskı oluşturduğunu vurguladı.

“Enflasyon Baskısı Artıyor”

Türkiye genelindeki enflasyon oranlarının sabit ve dar gelirli vatandaşlar üzerinde büyük bir yük oluşturduğuna dikkat çeken Kayabaş, özellikle Şubat ayında enerji ve gıda maliyetlerindeki artışın enflasyonist baskıyı artırdığını ifade etti. "Dar gelirli ve sabit gelirli hemşehrilerimiz enflasyonun yaşanmasını çok acı bir şekilde hissetmeye devam ediyorlar” dedi.

Kadının Adını Antalya'dan Dünyaya Duyuracak Kadının Adını Antalya'dan Dünyaya Duyuracak

Öğrenciler Kantin Fiyatlarından Şikayetçi

Kayabaş, Antalya’daki okul kantinlerinde fiyatların hızla arttığını ve bu durumun öğrencilerin yeterli ve dengeli beslenmelerini zorlaştırdığını belirtti. Okul kantinlerinde yapılan son fiyat düzenlemeleriyle birlikte, 50 gram ekmek arası köfte ve dönerin fiyatının 140-160 TL’ye kadar yükseldiğini açıkladı. Bu durumun yalnızca kantinci esnafına yüklenemeyeceğini belirten Kayabaş, "Bilindiği üzere eskiden okullarda kooperatifler vardı ve bu kooperatifler aracılığıyla kâr amacı gütmeksizin öğrencilere sağlıklı gıdalar ucuza ulaştırılırdı. Mevcut iktidar döneminde okulların ödenekleri yok hükmüne düşürüldü ve devlet okulları yalnızca kantin ihalelerinden gelen paralara muhtaç hâle getirildi” dedi.

“İmkansız Bir Durum Gibi Gözüküyor”

Okullarda yaşanan bu durumun öğrencilerin gelişimini olumsuz etkilediğini dile getiren Kayabaş, “Sınıfta öğretmenini değil de guruldayan midesinin sesini dinleyen öğrencilerle müreffeh ülkeler seviyesine ulaşmamız imkânsız bir durum gibi gözüküyor” ifadelerini kullandı. Kayabaş, Şubat ayında Antalya’da ilkokul öğrencilerinin günlük yemek maliyetinin en az 95,10 TL, haftalık yemek masrafının ise 475,50 TL olduğunu söyledi. Ortaokul seviyesinde bu maliyetin 114,12 TL günlük, 570,60 TL haftalık, liseliler için ise 190,19 TL günlük, 950,95 TL haftalık olduğu bilgisini paylaştı.

Açlık ve Yoksulluk Sınırındaki Artış Korkutuyor

Kayabaş, Antalya’daki açlık ve yoksulluk sınırının Şubat 2025’te ciddi bir artış gösterdiğini belirterek, dört kişilik bir ailenin açlık sınırının 24.991,42 TL, yoksulluk sınırının ise 89.467 TL’ye yükseldiğini söyledi. Şubat ayında gıda enflasyonunun %4,40, yıllık bazda ise %57,34 arttığını belirten Kayabaş, "Antalya’mızda; açlık sınırı önceki aya göre 1.100,32 TL, geçen yılın aynı ayına göre ise 9.107,46 TL artmıştır" diyerek ekonomik krizin derinleştiğini vurguladı. Ayrıca, tek başına yaşayan bir çalışanın yaşam maliyetinin de 32.655,46 TL’ye ulaştığını belirten Kayabaş, bu rakamın bir önceki aya göre 1.437,76 TL, geçen yılın aynı ayına göre ise 11.900,42 TL arttığını ifade etti.
 

Kaynak: Haber Merkezi