Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Murat Keskin, Ramazan ayında mide sağlığıkorumanın önemli olduğunu belirtti. Sağlıklı beslenme alışkanlıkları, ara öğünleri atlamamak ve bol sıvı tüketmek, mide yanması, gaz, ekşime, kabızlık gibi sorunları önlemek için etkili bir yol olabilir.

Sağlıklı ve Düzenli Yeme Alışkanlıkları

Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Murat Keskin, uzun oruç süreleri ve ardından kontrolsüzce yenilen yemeklerin mide sağlığını olumsuz etkileyebileceğini vurguladı. Sağlıklı ve düzenli yeme alışkanlıklarının Ramazan ayında da önemli olduğunu belirten Dr. Keskin, sahurda ağır yağlı ve baharatlı gıdalar yerine hafif olanları tercih etmenin önemine dikkat çekti.

Yeme Düzenine Özen Gösterme

Sahur ve iftarda alınan gıda miktarının azaltılması, iftardan sonra düzenli ara öğünlerle yeme düzeni oluşturulması gerektiğini ifade eden Dr. Keskin, gıdaların iyice çiğnenerek yavaş yavaş yenilmesi gerektiğini belirtti. Ağır yağlı ve şerbetli tatlılar yerine sütlü ve meyve tatlılarının tercih edilmesi, sindirim problemlerini önlemeye yardımcı olabilir.

Sıvı Tüketimine Dikkat

Dr. Keskin, öğünlerde alınan sıvı miktarının arttırılması gerektiğini ve günde en az 2-2,5 litre su ile beraber taze sıkılmış meyve suları, sebze suları, ayran gibi içeceklerin tüketilerek vücudun sıvı ihtiyacının karşılanması gerektiğini söyledi.

Hareket ve Porsiyon Kontrolü

Sahur ve iftarda büyük porsiyonlar yerine küçük porsiyonlar şeklinde beslenmeye özen gösterilmesi gerektiğini vurgulayan Dr. Keskin, sık sık yeme şeklinin tercih edilmesi ve öğünlerden sonra kısa süreli yürüyüşlerle hareket edilmesinin önemine değindi.

Reflüden Kaçınma İpuçları

Dr. Keskin, özellikle reflüden kaçınmak için sahurda yemekten en az yarım saat sonra yatılması gerektiğini belirtti. Ayrıca, gaz, şişkinlik ve kabızlığı önlemek için yüksek lifli gıdaların, sebze, meyve, kepekli ekmek, kuru baklagillerin tüketilmesine özen gösterilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.


 

Kaynak: İHA