Prusias Ad Hypium Antik Kenti, zengin tarihi ve etkileyici yapılarıyla dikkat çekiyor. Antik dönemden Roma ve Osmanlı dönemlerine uzanan tarihine bir göz atın.
Prusias Ad Hypium Antik Kenti Nerede?
Prusias Ad Hypium Antik Kenti, Düzce'nin Konuralp bölgesinde yer alıyor.
Prusias Ad Hypium Tarihçesi
Düzce'nin Konuralp bölgesinde yer alan Prusias ad Hypium Antik Kenti, antik çağ yazarları Herodot, Xenophon ve Strabon tarafından M.Ö. 1200-700 yılları arasında Trakyalı halkların yurdu olarak anılmıştır. Klasik dönemde Megaralılar tarafından "Kieros" adıyla kurulan kent, M.Ö. 183'te Bithynia Kralı I. Prusias tarafından ele geçirilerek "Prusias ad Hypium" adını almıştır. Bölge, M.Ö. 74 yılında Bithynia Kralı IV. Nikomedes döneminde Roma yönetimine geçmiştir. M.S. I. yüzyılda gelişmeye başlayan kent, M.S. II. ve III. yüzyıllar arasında sosyal refahta doruğa ulaşmıştır.
Antik Kenti'nin Mimari Yapıları
Prusias ad Hypium Antik Kenti'nde yapılan kazılarda su kemerleri, agora, boule, tiyatro ve hamam gibi birçok anıtsal yapının bu dönemlerde inşa edildiği belirlenmiştir. Ortaçağ boyunca kent hakkında yazıtlar ve dini toplantı kayıtları zengin bilgiler sunmaktadır. Erken Hristiyanlık döneminde de kent canlılığını sürdürmüştür. Kent, Orhan Gazi'nin komutanlarından Konur Alp Bey tarafından 1323 yılında Osmanlı topraklarına katılmıştır.
Antik Tiyatro
Halk arasında "Kırk Basamaklar" olarak bilinen Antik Tiyatro, Helenistik Çağ'da (M.Ö. 300-30) inşa edilmiştir. Roma Dönemi'nde (M.Ö. 30-M.S. 300) eklemeler yapılmıştır. İki kademeli olan tiyatronun sahne arkası duvarı ve oturma sıralarının bir bölümü günümüze ulaşmıştır. Tiyatro, yaklaşık 10.000 kişilik kapasiteye sahiptir ve mimarisiyle dikkat çekmektedir.
Atlı Kapı ve Sur Duvarları
Prusias ad Hypium Antik Kenti'nin giriş kapısı olan Atlı Kapı ve surlar, farklı dönemlerde onarım görmüştür. Yerel kalker malzemeden yapılan kapı lentosu, at tasviri ve Grekçe bir yazıt ile süslenmiştir. Bu yazıt, bir Prusiaslı tarafından annesine yaptırılan mezar steline aittir.
Kemerkasım Su Kemerleri
Şehrin eski su tesisatından kalan Kemerkasım Su Kemerleri, 11 adet istinat ayağıyla günümüze kadar ulaşmıştır. Moloz taşlarla inşa edilen kemerler, üzerinden geçen su kanallarını taşımıştır.
Roma Köprüsü ve Batı Sur Duvarları
Roma Dönemi'ne ait olan köprü, beyaz mermer blokların harçsız birleştirilmesiyle yapılmıştır. Batı Sur Duvarları, 4.70 metre yüksekliğinde ve 118 metre uzunluğundadır. Surlar, Helenistik ve Roma Dönemlerine ait olup, Doğu Roma Dönemi'nde onarımlar sırasında devşirme olarak bomos ve diğer mimari parçalar kullanılmıştır.