İstanbul Teknik Üniversitesi'nden Prof. Dr. Tuncay Taymaz, Kahramanmaraş'taki son depremin ardından yaptığı açıklamada, Doğanyol-Sivrice hattındaki Sivrice, Palu, Bingöl, Hazar ve Karlıova arasındaki bölgenin henüz kırılmadığını belirtti. Bu alanın 6.5 ila 7 büyüklüğünde bir depreme yol açabilecek potansiyele sahip olduğunu ifade etti. Ayrıca, 6 Şubat 2023'teki Kahramanmaraş depremlerinin ardından bölgede 1 - 2 yıl süreyle 5.5 büyüklüğünden büyük artçı depremlerin beklendiğini söyledi.
Prof. Dr. Taymaz'ın Analizi: Fay Hattı ve Beklenen Riskler
Prof. Dr. Taymaz, Kahramanmaraş depreminin büyüklüğünü 7.96 ve 7.8 olarak hesapladığını belirtti. Yaptıkları çalışmada, Kahramanmaraş depremlerinin Türkiye'deki diğer faylara etkisi ve fay hattının durumu üzerinde odaklandıklarını açıkladı.
Doğu Anadolu Fayı ve Bölgedeki Tehlike
Ayrıca, Doğu Anadolu Fayı'nın güneye doğru hareket ettiğini, Lübnan, Filistin, İsrail ve Kıbrıs'ı etkileyebilecek büyük depremlerin bu bölgede beklenmesi gerektiğini belirtti. Kuzeydoğu Anadolu Fay Zonu'nda ise Narman, Şenkaya, Çaldıran gibi bölgelerde büyük depremlerin üretildiğini ancak henüz beklenen büyük depremleri oluşturmadığını söyledi.
Uyarılar ve Önlemler
Bu uyarılar, Türkiye'nin deprem kuşağında bulunan bölgelerdeki yerel yönetimler ve halk için dikkate alınması gereken önemli bilgilerdir.
Doğu Anadolu Fayı'nın Etkileri ve Beklenen Tsunamiler
Lübnan, İsrail ve Filistin bölgesindeki fayın da kırılmadığını belirten Prof. Dr. Taymaz, "Doğu Anadolu Fayı'nın devamında bakacak olursak; Hatay Samandağ'dan itibaren Ölüdeniz Fayı'ndan Kızıldeniz'e kadar olan bölgede kırılmayan fay, bir sonraki 7, 7,5 büyüklükteki deprem Lübnan'da, Filistin'de, İsrail'de olacak; o bölgeyi yıpratacak. Kıbrıs etkilenecek, büyük tsunamiler olacak. Çünkü en son 1890'lı yıllarda ya da 1870'te olmuştu. Onları da çalıştık. Hem depremi hem tsunamisini modelledik" değerlendirmesinde bulundu.
Fay Hattının Hareketi ve Beklenen Riskler
Kuzey Anadolu Fayı gibi Doğu Anadolu Fayı'nın da güneye doğru hareket halinde olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Taymaz, "Akabe Körfezi'nden Kızıldeniz'e kadar bu depremleri önümüzdeki 30 yıl içinde göreceğiz ama öte yandan Karlıova'dan itibaren Erzurum, Şenkaya, Küçük Kafkasya'ya kadar o bölgedeki kırılmayan Kuzeydoğu Anadolu Fay Zonu'muz da var; oralarda da depremler var. Narman, Şenkaya, Çaldıran gibi büyük depremler üretildi ve bunlar da 70'li yıllardan günümüze kadar henüz daha o beklenen büyük depremleri oluşturmadılar" diye konuştu.