Antalya’nın Kaş ilçesinde bulunan Patara Plajı'na giriş ücretlerinde büyük bir artış yapıldığı ortaya çıktı.

Açık Gazete’den Yusuf Yavuz’un sosyal medyadan yaptığı paylaşıma göre; Patara Örenyeri'ne 10 girişlik kartların fiyatı 10 gün öncesine kadar 45 euro iken, yeni ücret 80 Euro oldu. 

Yeni tarifeye göre; yabancı ziyaretçiler için Patara Ören yeri 'tek girişlik' ücreti 15 Euro yani yaklaşık 540 TL'ye çıkarıldı.

Patara Giriş Ücreti Zamlandı Mı Patara Giriş Ücreti Ne Kadar 2

Patara Örenyeri giriş kapısındaki yeni tarife şöyle:

Yerli Ziyaretçilere 

Müzekart+: 60 TL 
Müzekart: 30 TL 
Çoklu Geçiş Kartı 5 Giriş hakkı: 180 TL
Çoklu Geçiş Kartı 10 Giriş hakkı: 280 TL 

Yabancı Ziyaretçilere 

Bilet: 15 Euro 
Museum Pass (Türkiye): 165 Euro 
Museum Pass (Akdeniz): 90 Euro
Patara Pass: 80 Euro 

Patara Giriş Ücreti Zamlandı Mı Patara Giriş Ücreti Ne Kadar 3 Result

TİGEM’den Hububat Tohumu Üretiminde Yeni Hedef TİGEM’den Hububat Tohumu Üretiminde Yeni Hedef

338 Bin kişi Ziyaret Etmişti 

Türkiye'de en çok ziyaret edilen ören yerlerinden biri olan Patara'yı 2023 sezonunda 338 bin kişi ziyaret etmişti. 

Patara Örenyeri Bilgileri 

Açılış/Kapanış Saatleri

Açılış Saati: 08:00
Kapanış Saati: 23:00
Gişe Kapanış Saati: 22:15

Bu yıl yapılan düzenleme ile Patara Örenyeri saat 23.00'a kadar ziyarete açık olacak. 

Her gün açık

Adres: Gelemiş Mahallesi Örenyeri Sokak No:1 Kaş / Antalya
Telefon numarası: 02428435018

Patara Giriş Ücreti Zamlandı Mı Patara Giriş Ücreti Ne Kadar 6

Patara'nın Tarihçesi 

Likya Birliği’nin başkenti olan Patara, M.Ö.13. yüzyıla ait Hitit metinlerinde 'Patar' olarak geçiyor. Tarihi ve arkeolojik önemi büyük olan Patara Antik Kenti, Ksanthos Vadisi’nde denize açılabilecek tek yer olması nedeniyle yüzyıllarca ayakta kaldı. 1988 yılından beri kazıları sürdürülen kent, Hıristiyanlık için de büyük bir anlam taşıyor. 'Noel Baba' diye anılan Saint Nicholaos Patara’da dünyaya gelmiştir. Ayrıca Aziz Paul’un da Roma'ya gitmek için buradan gemiye bindiği biliniyor. Patara aynı zamanda Anadolu'dan Roma'ya nakledilen tahılların depolanıp saklandığı bir liman olarak da ünlendi.

Patara, M.Ö. 2. Yüzyıl başında Seleukos Krallığı’nca kontrol edilmeye başladığında Likya’nın başkenti gibi kabul gördü. Bu durum Patara’nın Roma’ya karşı özerklik ve Rhodos’a karşı bağımsızlık kazandığı M.Ö. 167/68 yılında resmileşti. Roma egemenliğine geçtikten sonra da önemini yitirmeyen kent, valilerin adli işlerini gördüğü bir merkez oluşu yanında, doğu eyaletleriyle bağlantı kurduğu bir deniz üssü olarak da önemini korudu.

M.S. 43 yılında Roma eyaleti olan Likya, M.S. 74’de Pamphylia ile birleştirilerek tek eyalete dönüştürülünce de Patara başkent olmayı sürdürdü. Helenistik dönemin anıtsal yapıları süreçle paralellik gösterdi. Roma sonrasında, Apollon kehanet merkezi olarak ün yaptı. Bizans’ta da Hıristiyanlar için önemli bir merkez oldu. İmparator Konstantin'in başkanlığındaki M.S. 325'teki İznik Konsülünde Likya'nın tek imza yetkilisi Eudemos, Patara Piskoposu’ydu.

Antik kente giriş, görkemli ve iyi korunmuş Roma zafer girişinden yapılıyor. Yazıtlardan M.S. 100 yıllarında bölge valise adına inşa edildiği anlaşılıyor. Takın (girişin) batısında, Likya tipi lahitlerin bulunduğu Nekropolis (Antik Mezarlık Alanı) alanı uzanıyor. Kentin en güney ucunda Kurşunlu Tepeye yaslanmış tiyatro, depremden sonra M.S. 147’de yeniden inşa edildi. Genel görünümün seyredildiği en güzel köşe olan Kurşunlu Tepe’nin diğer kalıntıları Vespasian Hamamı, Korinth Tapınağı, ana cadde ve antik liman yapıları.

Patara'nın anıtsal yapılarından biri de İmparator Hadrian ve eşi Sabina tarafından M.S. 2. yy.'da yaptırılan tahıl ambarıdır. (Granarium) Tiyatronun kuzeyindeyse Patara’nın başkent olarak toplantılara evs ahipliği yaptığı Meclis Binası yer alıyor. Kente yaklaşık 20 kilometre uzaklıktaki bir kayalıktan su getiren su yolları da dikkat çekiyor.

Antalya'nın tarihi mirası turistlerin ilgi odağı olmaya devam ediyor Antalya'nın tarihi mirası turistlerin ilgi odağı olmaya devam ediyor

Kaynak: Haber Merkezi