Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), özel okullardaki öğrenci kıyafetlerine ilişkin yeni kararını açıkladı. Yapılan açıklamaya göre, veliye ek mali yük getirmeyecek şekilde okul kıyafetlerinin serbest piyasa koşullarından temin edilebileceği bildirildi.
Yeni yönetmelik kapsamında hangi değişiklikler yapıldı?
6 Aralık 2024 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan "Milli Eğitim Bakanlığı'na Bağlı Okul Öğrencilerinin Kılık ve Kıyafetlerine Dair Yönetmelik'te Değişiklik Yapılması Hakkında Yönetmelik" ile milletlerarası özel öğretim kurumları ve azınlık okulları dışındaki özel okullarda yeni kurallar getirildi. Ayrıca, 3 Ocak 2025'te Resmi Gazete'de yayımlanan "Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği"nde de özel okul kıyafetlerine ilişkin yeni hükümler yer aldı.
Veliler kıyafetleri serbest piyasadan temin edebilecek
Yeni düzenleme ile birlikte, marka lisans sözleşmesi yapan özel okullar da dahil olmak üzere tüm özel okullarda öğrenci kıyafetlerinin temininde velilere mali yük getirmeyecek kriterler belirlenmiştir. Veliler, okul kıyafetlerini serbest piyasa koşullarından istedikleri yerden temin edebilecek.
Elektronik ticaret dayatmasına izin verilmeyecek
Özel okulların velilere okul kıyafetleri konusunda belirli e-ticaret platformlarını dayatmalarının önüne geçilerek, her veli istedikleri satıcıdan kıyafet alma özgürlüğüne sahip olacak. Veliler, ders içi ve ders dışı etkinliklerde ek maliyet gerektiren kıyafetlerden muaf tutulacak.
Kıyafetlerde kısıtlamalar kaldırıldı
Devlet okullarında olduğu gibi özel okullarda da okul-aile birliği ve öğretmenler kurulu görüşleri dikkate alınarak kıyafet seçimi yapılacak. Okul formalarında özel işaret, baskı ve desen gibi unsurlar bulunmayacak.
Okul armaları zorunlu olmayacak
Okullar, velileri zorunlu okul armaları veya özel dikim kıyafetler konusunda yükte büyük maliyetlerle karşı karşıya bırakamayacak. Okul kıyafetleri, okulun internet sitesinde yayımlanacak ve dört yıl boyunca değişikliğe gidilmeyecek.
Ekonomik ve sade kıyafet anlayışı benimsenecek
Yeni uygulama kapsamında okul kıyafetleri, Milli Eğitim Temel Kanunu'nun ilkeleri doğrultusunda ekonomik, sade, kullanışlı ve kolay temin edilebilir olacak.